Насловна  |  Саопштења  |  УНС: Отказивање претплате је притисак на медије
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Саопштења

06. 05. 2014.

УНС: Отказивање претплате је притисак на медије

Удружење новинара Србије (УНС) протестује што поједине компаније незадовољство објављеним информацијама исказују најавом обуставе уговорене претплате новина. УНС истиче да су из Холдинг корпорације „Крушик“ из Ваљева, незадовољни текстом о овој фирми, „Привредном прегледу“ запретили отказивањем годишње претплате.

 

Како је УНС-у рекао директор „Привредног прегледа“ Душан Југовић, након текста о лошем стању у наменској индустрији, па и „Крушику“, „Привредном прегледу“ је из ове корпорације саопштено да ће им обуставити претплату.

„Нажалост, није то ништа ново. Често се на овај начин врши притисак на ’Привредни преглед’, чак нам се и прети отказивањем маркетиншких уговора. То је чист покушај притиска на медије“, наводи Југовић.

Директор ваљевске корпорације Младен Петковић демантује тврдње Југовића и наводи да је то „можда неформално рекао неко од његових сарадника“, али да „’Крушик’ неће то урадити, и да му то није у интересу јер жели да има добру сарадњу са медијима“.

„Нећемо прекинути претплату, али ’Привредни преглед’ није био професионалан и у том тексту није имао другу страну. Никога из пословодства ’Крушика’ нису позвали за изјаву, само председника синдиката. Текст нам је нанео велику штету, а они се нису потрудили да добију изјаву било кога из фирме“, навео је Петковић.

УНС наглашава да свако ко тврди да су медији нешто нетачно објавили има право да демантује писање медија и да су сви други начини утицаја неприхватљиви.  

Коментари (6)

Остави коментар
пет

09.05.

2014.

anonymous [нерегистровани] у 11:54

Dragan

Gospodjo Smailovic,mene interesuje da li su firme pa i Krusik u zakonskoj obavezi da kupuju bilo koje novine pa i Privredni pregled ako se u njima iznose lazi?Ako novinari svojim lazima ugroze poslovanje neke firme da li podlezu zakonskim sankcijama?Ocigledno je da su se gospoda iz Privrednog pregleda opredelila za bivse rukovodstvo koje je opoljackalo Krusik. Da li ste se Vi gospodjo Smailovic opredelili za istu stranu?

Одговори
пет

09.05.

2014.

anonymous [нерегистровани] у 11:39

Ranko

Gospodo iz UNSa,molim vas da mi objasnite razliku izmedju reci pritisak i ucena.Novinari iz "Privrednog pregleda"ocigledno ne zele dobro Krusiku jer sta ako je ta firma bila pred potpisivanjem vaznih ugovora za dobrobit firme a novinari pompezno najavljuju njeno zatvaranje sto nije istina.Da li su novinari u obavezi da pisu istinu ?Da li je normalno da neko placa da se o njemu pisu lazi?A mozda je "normalno" jer ako ne plati slede pretnje i ucene,pisanje novih lazi,saopstenje UNSa itd.

Одговори
чет

08.05.

2014.

anonymous [нерегистровани] у 20:54

TanjaRe:

To ti mislis ako uopste mozes da mislis.Znas to mogu samo svesna bica .

Одговори
чет

08.05.

2014.

anonymous [нерегистровани] у 19:50

Tanja

Gospodjo Smajilovic,vi kao vrstan novinar treba da znate da za gospodu novinare iz Vamedie relevantan sagovornik nije direktor Krusika vec Ministarstvo odbrane Srbije.U skladu sa ovim vase saopstenje nema nikakvu validnost.

Одговори
чет

08.05.

2014.

anonymous [нерегистровани] у 12:55

Re:

Sve dok se krije i ćuti mnogi će verovati da nešto i zna !

Одговори
уто

06.05.

2014.

Slobodan Raković, Valjevo [нерегистровани] у 16:33

Da nije tužno...

Direktor HK "Krušik" Mladen Petković ima obraza da drži pridike i poziva se na na (ne)profesionalizam i tzv. drugu stranu. Neka pošteno kaže sa koliko je valjevskih novinara razgovarao. Bolje koliko ih je odbio kao direktor , najpre, Kovačkog centra, a sada HK "Krušik". Sve i slovima sve. A bilo nas je podosta , koji smo mu se, pismeno i usmeno, obraćali desetinu puta. I logično, posle stalnog odbijanja, niko ga više ne zove. Bilo nam je dosta "korpi", jer "iako smo novinari imamo bar trunku dostojanstva".
Siguran sam da niko od nadležnih neće reagovati na ovakve i slične odluke moćnika koji bi da uređuju glasila.

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси