Насловна  |  Саопштења  |  УНС: Нико не сме имати монопол у информисању
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Саопштења

12. 05. 2014.

УНС: Нико не сме имати монопол у информисању

Удружење новинара Србије (УНС) протестује због учестале дискриминације медија ускраћивањем права појединим новинарима, сниматељима и фоторепортерима на несметан рад и извештавање. Претходних неколико дана свој посао у јавном интересу нису могли да обаве сниматељи СОС канала којима је било онемогућено да направе репортажу са утакмице финала фудбалског Купа Србије, фоторепортерима у Новом Саду је било дозвољено да бораве само три минута на прослави 150 година пресељења Матице српске у Нови Сад, а колегама са Б92 је било забрањено да уђу у зграду Привредног суда у Лесковцу и направе прилог о проблемима запослених са комарцима.

Сниматељима СОС канала 7. маја није обезбеђено смимање репортаже са утакмице финала Купа Србије у фудбалу, са образложењем да је носилац ексклузивних права преноса ТВ Арена.

УНС подсећа да је финале Купа Србије на листи догађаја од националног значаја коју сваке године прави РРА, да на њега нико нема монопол и да је носилац ексклузивног  права преноса, по члану 71. Закона о радиодифузији у обавези да омогући снимање у трајању од 90 секунди или обезбеди снимак догађаја свим заинтересованим странама.

УНС истиче да, с обзиром на то да је финале Купа догађај од националног значаја, ексклузивно право преноса имају само национални емитери, што ТВ Арена није.

УНС тражи од Фудбалског савеза Србије одговор, да ли је право снимања пре додељивања Арени, понудио свима под равноправним условима?

Матица српска обележила је јуче јубилеј, 150 година од пресељења ове институције из Будимпеште у Нови Сад. Том приликом фоторепортерима је било омогућено да фотографишу само првих 3 минута.

УНС истиче да је овакав третман наших колега некоректан, нарочито зато што је реч о догађају од јавног значаја. УНС подсећа да је Матица српска јавна институција и да не сме дозволити ограничавање слободе јавног информисања.

Председник Првиредног суда у Лесковцу у петак је забранио новинарима ТВ Б92 да направе прилог о проблемима запослених са комарцима, иако је претходно изјаву о томе дао за три телевизије. 

УНС позива и председника Привредног суда да поштује Закон о јавном информисању, не ограничава слободу јавног информисања и подсећа да је обавеза новинара да од носилаца јавних функција траже одговоре на питања од јавног значаја.

УНС истиче да Закон о јавном информисању прописује да нико не сме да ограничава слободу јавног информисања и подсећа на обавезу равноправног третирања и омогућавања новинарима и медијским радницима да несметано раде свој посао у јавном интересу. 

 

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси