Насловна  |  Саопштења  |  УНС: Амандмани услов за подршку медијским законима
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Саопштења

29. 07. 2014.

УНС: Амандмани услов за подршку медијским законима

Удружење новинара Србије (УНС) проследило је свим посланичким групама амандмане на Предлог закона о јавном информисању и медијима и Предлог закона о електронским медијима. УНС тражи да Законом о јавном информисању и медијима буде прописана обавеза да општине и градови обезбеђују за пројектно финансирање јавног интереса у области информисања најмање 2 процента буџета. Изузетно, за градове веће од 300.000 становника, тај проценат не сме бити мањи од 1 одсто.

УНС сматра да уколико не буде прописан минималан износ прети опасност да излазак државе из медија изазове општи помор локалних медија од којих битно зависи информисање грађана Србије.

За УНС није прихватљив став Министарства за државну управу и локалну самоуправу да би прописивање износа у буџету локалних самоуправа задирало у њихова уставна права јер је, на пример, Законом о финансирању политичких активности предвиђено финансирање политичких странака из буџета у тачно прописаном износу.

Сматрамо да је слобода информисања важнија од финансирања политичких странака.

УНС неће дати подршку медијским законима ако овај амандман не буде прихваћен.

УНС такође тражи да Законом буде прописана обавеза да издавачи пријављују Регистру медија донације из земље и иностранства.  

Није довољно што Закон обавезује медије да пријављују помоћ државе Србије. Важно је да грађани буду упознати и који медији добијају помоћ других држава и међународних организација.

УНС сматра и да је неприхватљива одредба у Предлогу Закона о електронским медијима по којој би Регулатор преузео неке од надлежности Савета за штампу као саморегулаторног тела, чиме би довео у опасност слободу изражавања и био супротан европским стандардима у овој области.

 

Коментари (1)

Остави коментар
уто

29.07.

2014.

Милодан [нерегистровани] у 17:57

Саша Тијанић нас гледа

Последице могу бити катастрофалне јер је израда закона препуштена хардкор екипи из ергеле Верана Матића. Можда тако и треба да буде, јер ће следствено томе у бури која настане у великом вртлогу нестати , заједно са ликвидиранима и егзекутори шбачког Теда Тарнера.

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси