Насловна  |  Саопштења  |  Медијска коалиција позива локалну управу Ниша да поништи тендециозну јавну набавку за услугу јавног информисања
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Саопштења

01. 08. 2014.

Медијска коалиција позива локалну управу Ниша да поништи тендециозну јавну набавку за услугу јавног информисања

У тренутку када се доноси сет медијских закона који треба да омогуће унапређење информисања и слободе медија у складу са европским стандардима, Медијска коалиција (медијска и новинарска удружења ПУ "Локал прес", АНЕМ, НУНС, УНС и НДНВ) указује на неправилности и могуће злоупотребе расподеле јавних средстава за потребе информисања грађана у Граду Нишу.

Медијска коалиција позива органе локалне управе у Нишу да институт јавне набавке ускладе са принципима пројектног финансирања предвиђених Медијском стратегијом и утврђених сетом нових медијских закона који се управо усвајају, те препоручује да се расписана јавна набавка одмах стави ван снаге.

У супротном се може поставити питање да ли локалне власти у Нишу свесно журе да пре ступања на снагу нових закона, знатна буџетска средства усмере одабраним медијским кућама.

У расписаној јавној набавци за пружање услуга информисања од значаја за Град Ниш, као приоритет је наведено “информисање јавности о раду градоначелника, градске управе, носиоца јавних функција…".

Подсећамо да јавни интерес у области јавног информисања, између осталог, подразумева производњу и објављивање "општих информативних и специјализованих  медијских садржаја од значаја за живот и рад грађана у локалним и регионалним заједницама" док поменута формулација приоритета јавне набавке Града Ниша фаворизује извештавање о раду јавних функционера.

Медијска коалиција указује и да локална управа у Нишу као једини  критеријум јавне набавке предвиђа "најнижу понуђену цену’" уместо квалитета информисања.

Медијска коалиција сматра да је неприхватљива и намера да чланови Комисије за доделу средстава за потребе јавног информисања буду искључиво из кабинета градоначелника и градске управе. Закон о јавном информисању и медијима који се управо усваја у Скупштини Србије, предвиђа формирање независне комисије, састављене од компетентних представника јавности, професионалних удружења и сектора који се не финансира из буџета.

Медијска коалиција је и прошле године реаговала поводом мањкавости и злоупотреба приликом доделе средстава за јавно информисање грађана у Нишу, а овог пута очекујемо да поводом тенденциозно расписане јавне набавке реагује и Агенција за заштиту конкурентности.

Позивамо и Владу Србије, која је предлагач закона проистеклих из Медијске стратегије, надлежна министарства и релевантне домаће и међународне организације, да грађане и локалне медије заштите од самовоље локалних власти које јавно информисање подређују својим политичким и партијским интересима.

Коментари (3)

Остави коментар
суб

23.08.

2014.

Stojan [нерегистровани] у 23:50

Isti Vitko

Nažalost istina je u ovom kapitalističkom vremenu jedna i to kako reče moj poznanik iz centra Svrljiga: " Sitni lopovi nikada ne mogu da dodju na vlast. Narod voli samo uspešne ljude".

Uspešni su samo oni koji su uvek uz Vlast pa i ovu našu, nikakvu Lokalnu.

Naši seljaci imaju potporu od malih ali istih Vitkovaca alias Bubamaraca koji grebu sve opštinske pare predvidjene za informisanje. Nekada radeći za SPS, te za, SPO, Reformiste, žutke, Batićevce, Čediće, seljake, SRS, SNS...

Neka im je "bog na pomoći" kad ih narod pročita...

Poludeće od para uzetih na nezakonit način zajedno sa predsednicom opštine (koja im daje pare i šakom i kapom) i Narodnim poslanikom, seljakom koga slikaju kad navodno i kravu teli iako ni kokoški inekciju nesme da ubrizga...

Zadatak svrljiške USS je da "bednim" bubamarcima zaposle sve iz kuće u opštinskim ustanovama i naravno neće biti nikakvog Sukoba interesa...

Одговори
уто

19.08.

2014.

Svrljig [нерегистровани] у 09:51

Re: Vitko

Nažalost, u svakom gradu postoji po neki Vitko koji ume dobro da se uvuče, a ovaj Vitko postoji u svim gradovima na jugu Srbije!!!

Одговори
суб

02.08.

2014.

anonymous [нерегистровани] у 07:38

dokle vise vitko

Ovo nije prvi put da tajkun Vitko Radomirović, zvani Berluskoni,vlasnik RTV Belami i niškog dnevnog lista Narodne novine nalazi načine da prigrabi najveći deo gradskih budzetskih para namenjenih medijima u Nišu.Nedavno se silno naljutio na gradonačelnika Perišića koji mu je uskratio dalju kupovinu Narodnih novina za odbornike gradske skupštine i čelnike organa uprave od narodnih budžetskih para.Iz gradskog budžeta je inače od kada je kupio niški dnevni list,dato više para nego što je ovaj tajkun dao za kupovinu lista i atraktivne poslovne zgrade u centru grada koja ga je koštala oko 45 evra po kvadratu, a iz koje je nedavo iselio desetkovane novinare Narodnih.Vitko je inače poznat i po tome da ako mu se neko ne dopadne, onda nema šansi da se pojavi na TV Belami ili u Narodnim novinama.Tako za njega već nekoliko godina ne postoji džezerski festival Nišvil, bez obzira što ovaj festival postoji već dve decenije i svrstan je u kulturni brend Srbije.

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси