Насловна  |  Саопштења  |  УНС: Неетично извештавање о убиству Тијане Јурић
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Саопштења

08. 08. 2014.

УНС: Неетично извештавање о убиству Тијане Јурић

Удружење новинара Србије (УНС) упозорава колеге да су уредници и новинари увек дужни да се придржавају етичких норми и Кодекса новинара Србије, а поготово када извештавају о трагичним догађајима који погађају не само појединце и њихове породице, већ и целу заједницу.

Удружење новинара Србије (УНС) упозорава колеге да су уредници и новинари увек дужни да се придржавају етичких норми и Кодекса новинара Србије, а поготово када извештавају о трагичним догађајима који погађају не само појединце и њихове породице, већ и целу заједницу.

Игор Јурић, отац убијене Тијане Јурић, изјавио је да су поједини медији били сурови, уцењивали га да уколико им не да изјаву неће објавити фотографију нестале девојчице и да се поред потраге за несталим дететом морао борити са неоснованим писањем.

Без провере и без ваљаних извора током потраге за Тијаном оптужен је да дугује зеленашима.

УНС истиче да се новинари у прикупљању информација не смеју служити изнудом, претњом и прогањањем извора информација.

Према професионалним стандардима новинари не смеју да обећавају повољно извештавање у замену за информације.

У тренутку када се девојчица водила као нестала објављивање њене фотографије значило је повећање шансе да што пре буде пронађена.

УНС подсећа да Кодекс налаже новинарима да у извештавању о догађајима који укључују лични бол и шок имају саосећање према људима са којима разговарају.

Кодекс такође обавезује медије да штите права и достојанства деце.

УНС тражи од колега да извештавајући о случајевима који дубоко потресају јавност поштују претпоставку невиности и следе правила по којима новинар истражује, објављују чињенице и прави јасну разлику између чињеница, претпоставки и нагађања.  Еклатантан пример кршења свих норми је текст “Шта монструме чека у затвору: Проклињу дан када су рођени!” објављен на сајту telegraf.rs.

Коментари (2)

Остави коментар
суб

09.08.

2014.

anonymous [нерегистровани] у 08:00

Медијски лешинари

Таблоидни медији у Србији већ годинама се код овавих и сличних трагедија понашају као лешинари, газећи по Кодексу новинарске професије и не поштујући моралне и етичке норме.У томе им се може стати на пут не само саопштењима и јавним осудама, већ пре свега оштрим казнама предвиђених и новим законом.Морали би да реагују и новинарски судови части, поред осталог и исклљчењем новинара и њихових уредника из постојећих новинарских удружења, као и јавни тужиоци.А отац трагично настрадале Тијане треба да тужи за клевету све медије који су писали и измишљали свашта о њему и његовој породици.Јер, то што су писали није новинарство већ лешинарство!

Одговори
суб

09.08.

2014.

Комнен Коља Сератлић [нерегистровани] у 00:38

Монструми

Сматрате да је неморално (где нађосте ријеч "неетика, тако вам Бога) извештавање о несрећној девојчици нека новост. Многи новинари су монструми. Преко лешева прелазе само да би дошли до неке сензације. Нису само они криви, криви су и уредници који то очекују од новинара, да би повећали тираж и распродају новина. Када сви медији буду приватни, када буду зависли искључиво од тиража листа (ТВ од гледансоти) неморала ће бити све више. Када је ова трагедија у питању, изјаве министра ресорног (ко га туче по глави да ламентира што нема смртне казне, а ко зна можда ја гријешим, можда му је то докторска дисертација)) и службених лица су сумануте: те ударио је аутомобилом, те свукао је голу , не зна се да ли је силовао прије ного што је закопао, док се не изврши преглед, да девојчица има 40 килограма , а убица 12о . Неко је оведе луд. Господо, другови, поштена и непоштена интелигенцио, та трка, не само у овом случају, за изјавама и снимањем родитеља, браће, сестара убијене, убијеног, инсистирање да говоре, да ли плачу или не плачу, да ли су утучени у болу или нису, шта кажу пролазници, комшије, прелази сваку мјеру. Ма, диктатура 5 година са 10 просвећених цивила без Парламента и партија је једини излаз. Шта примитивци знају о демократији, која у ствари нигде и не постоји. Постојање партија и Парламента сматрате да је то демократија. Партитократијсака борба је достигла неморални врхунац, а Парламент је од првога дана стециште љутих партијаца, који не бирају речи у препуцавању, а све то сервирано нама несрећним реципијентима, који плаћамо. Читајте текст "Бараке су српска судбина".

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси