Насловна  |  Саопштења  |  Казните нападаче на дописника "Блица"

17. 08. 2009.

Казните нападаче на дописника "Блица"

Удружење новинара Србије (УНС) и Друштво новинара Косова и Метохије (ДНКиМ) најоштрије осуђују јучерашњи напад на дописника “Блица” са Косова Недељка Зејака и јавно позивају представнике МУП Србије да преко EULEX-а испитају случај и казне особе одговорне за инцидент.

Напад на дописника “Блица” указује на опасност којој су изложени новинари у Покрајини, а уједно потврђује да су новинари на Косову угрожени и од званичних представника странака и коалиција, оценио је председник ДНКиМ Жељко Тврдишић.

“Иако МУП Србије не може да делује на Косову дужан је да преко EULEX-а утврди одговорност оних који су напали и претили Недељку Зејаку. ДНКиМ подсећа на раније изјаве министра полиције и заменика премијера Ивице Дачића да ће пружити максималну заштиту новинарима.”- додао је Тврдишић.

У Лапљем Селу на централном Косову на једном од бирачких места на којем се гласа за одборнике града Приштина чланови бирачког одбора коалиције СПС-ЈС-ПУПС-Група грађана Видовдан напали су дописника "Блица" и запретили му убиством.

По речима Зејака на њега су за време обиласка бирачког места у Лапљем Селу насрнули чланови бирачког одбора поменуте коалиције, а речено му је и “да ће бити ућуткан”.

Зејак је истакао да је нападнут након објављеног текста у Блицу "Кандидати СПС за одборнике хоће да седе у две клупе", као и списка чланова припремног тима који је именовала Влада Косова за формирање мултиетничке општине Грачаница.