Насловна  |  Саопштења  |  УНС: Директор Радио Оџака да не подлеже притиску власти
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Саопштења

03. 12. 2014.

УНС: Директор Радио Оџака да не подлеже притиску власти

Удружење новинара Србије (УНС) забринуто је због одлуке директора Радио Оџака да искусног новинара Радослава Медића премести на почетничко радно место, након што је извештавао са конференције за новинаре Демократске странке. Како је УНС-у рекао новинар Радио Оџака Радослав Медић, након што је у септембру писао о конференцијама Демократске странке на којима су њихови локални функционери критиковали Српску напредну странку, директор овог радија рекао му је да више не може да извештава са политичких скупова.

“Тражио сам му да ми да писану одлуку о томе да не могу да пратим политичке скупове, али је никада нисам добио. Текст о конференцији демократа скинут је са сајта радија, на његово инсистирање”, навео је Медић и додао да му је пре десетак дана уручено решење којим се премешта на место почетника, новинара репортера, “због потреба процеса и организације рада”. Медићу је иначе остало две године до пензије.

“Након толико година рада, ја постајем новинар репортер. На директора је вршен притисак из власти, то ми је и рекао. Локални државни медији у Србији имају велики проблем јер свака власт сматра да не смете извештавати о нечему што је противно њиховим интересима, али ми не смемо томе подлећи” каже Медић.

Директора Зорана Лукића УНС данас није могао да добије јер је недоступан.

УНС подсећа да је по Кодексу новинара Србије дужност новинара да тачно, објективно, потпуно и благовремено извести о догађајима од интереса за јавност, поштујући право јавности да сазна истину, као и да новинар треба да се супротстави сваком притиску на слободно обављање професије и сваком виду цензуре јер је он, пре свега, одговоран својим читаоцима, слушаоцима и гледаоцима.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси