Насловна  |  Саопштења  |  Предлог буџета општине Србобран у супротности са медијским законима
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Саопштења

16. 12. 2014.

Предлог буџета општине Србобран у супротности са медијским законима

Медијска коалиција упозорава јавност и надлежна министарства да је у предлогу буџета општине Србобран одељак намењен информисању у потпуној супротности са новим медијским законима. Од укупно 5.000.000 динара намењених информисању у предлогу буџета предвиђено је да се само 700.000 додељује путем конкурса (апропријација 424), док ће већи део новца бити додељен као субвенција приватним предузећима (апропријација 454), што је противзаконито.

Међу субвенцијама се налазе и субвенције за оглашавање, што је забрањено не само медијским већ и прописима о контроли државне помоћи.

Подсећамо да нови закони предвиђају да се новац намењен информисању додељује искључиво путем конкурса и независних комисија, у складу са дефинисаним јавним интересом и на основу принципа о додели државне помоћи и заштите конкуренције, а да се за појединачна давања може определити максимално 5% средстава.

Медијска коалиција ће општини Србобран доставити своје мишљење о Предлогу одлуке о буџету за 2015. годину, али од надлежних министарстава, пре свега од Министарства за државну управу и локалну самоуправу, Министарства финансија, али и од Министарства културе и информисања и Комисије за контролу државне помоћи, захтева да одмах реагују и спрече усвајање овако креираног буџета.

Медијска коалиција упозорава надлежне институције да постоји опасност да и друге локалне самоуправе на овакав начин игноришу медијске законе и практично понизе и државу и све оне који су учествовали у дугогодишњем раду на новој медијској легислативи, што се не сме дозволити.

Медијску коалицију забрињава и чињеница што је општина Србобран за информисање издвојила процентуално незадовољавајући износ (око 0,6 одсто у односу на препоручених 2 посто) и тиме, као и начином на који је креирала буџет, показала да није спремна да преузме одговорност за развој информисања на локалном нивоу у складу са интересима својих грађана.

Медијску коалицију чине Независно удружење новинара Србије (НУНС), Удружење новинара Србије (УНС), Независно друштво новинара Војводине (НДНВ), Асоцијација независних електронских емитера (АНЕМ) и Асоцијација локалних независних медија "Локал прес".

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси