Насловна  |  Саопштења  |  УНС: Конкурси за суфинансирање пројеката у области информисања у Пироту и Бољевцу нису усаглашени са Законом и Правилником
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Саопштења

16. 01. 2015.

УНС: Конкурси за суфинансирање пројеката у области информисања у Пироту и Бољевцу нису усаглашени са Законом и Правилником

Удружење новинара Србије (УНС) истиче да јавни конкурси за суфинансирање пројеката у области јавног информисања у Пироту и Бољевцу нису у складу са одредбама Закона о јавном информисању и медијима и Правилником Министарства културе и информисања о суфинансирању пројеката за остваривање јавног интереса и апелује на ове општине да конкурсе измене и ускладе са овим документима.

У Конкурсу који је објавила општина Пирот стоји да издавачи медија могу конкурисати само са једним пројектом, док је Законом и Правилником предвиђено да  издавач више медија може конкурисати с једним пројектом за сваки од њих.

Такође, у овом конкурсу се дискриминишу традиционални медији, па је тако прописано да штампа, радио и телевизијске станице морају имати седиште или организациону јединицу на територији општине Пирот, или да пруже доказ да ће медијски садржај бити реализован путем медија који се емитују на њеном подручју, док је за интернет портале прописана једино обавеза да имају седиште у југоисточној Србији.

Конкурсу у Пироту и Бољевцу заједничко је да су, осим законских критеријума за оцену пројеката, наведени додатни критеријуми, међу којима су учешће финансијских средстава из буџета у планираном укупном буџету учесника конкурса у 2015. години, као и досадашња сарадња са локалном самоуправом. Власти у Бољевцу осмислиле су и начин бодовања за оцену сваког од наведених критеријума, што задире у аутономију конкурсне комисије којој једини критеријум на основу којег би требало да одлучујуе мора бити остваривање јавног интереса.

УНС не сумња у намере власти у Пироту и Бољевцу да конкурсе спроведу у складу са Законом и Правилником и жели да верује да је у питању превид, а не зла намера.

УНС зато упозорава све општине и градове да приликом расписивања ових конкурса не постављају критеријуме који нису у складу са Законом и Правилником, а општине Пирот и Бољевац да своје конкурсе измене.

Коментари (1)

Остави коментар
пет

16.01.

2015.

Saša Todorović [нерегистровани] у 17:41

BAHATOST I U KNJAŽEVCU

Da li je knjaževačka "vladajuća kasta" (URS-DS) jača od države, zakona, medijskih udruženja?! Na saopštenja UNS-a i NUNS-a niko se ne obazire...PODSETNIK: Članovi Komisije za sprovođenje javnog konkursa za sufinansiranje projekata iz budžeta opštine Knjaževac u oblasti javnog informisanja, a radi ostarivanja javnog interesa u 2014. godini (novembar – decembar) su: predsednik komisije Mišo Vujović (direktor i glavni urednik "Nacionalne revije") http://www.nacionalnarevija.com/redakcija.html i članovi: Slađana Milutinović, projekt menadžer u NVO "Timočki klub" (DS) i Lidija Ivanović, portparol JP "Stara Planina" i odbornik URS-a u aktuelnom sazivu SO Knjaževac. LINKOVI: http://uns.org.rs/sr/saopstenja/27989/uns-opstina-knjazevac-nije-sprovela-po-zakonu-konkurs-za-sufinansiranje-medija.html & http://www.nuns.rs/info/news/23086/-neprihvatljivo-objasnjenje-rukovodstva-opstine-knjazevac.html

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси