Насловна  |  Саопштења  |  УНС: ЈП “Емисиона техника и везе” да ослободи обреновачку телевизију Маг таксе за емитовање дигиталног сигнала
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Саопштења

21. 01. 2015.

УНС: ЈП “Емисиона техника и везе” да ослободи обреновачку телевизију Маг таксе за емитовање дигиталног сигнала

Удружење новинара Србије (УНС) позива Јавно предузеће “Емисиона техника и везе” да РТВ Студио Маг из Обреновца, која је претрпела огромну штету у прошлогодишњим мајским поплавама, ослободи плаћања таксе за емитовање дигиталног сигнала. Како је УНС-у навео главни и одговорни уредник РТВ Студио Маг Мирослав Пауновић, због обавезног преласка са аналогног на дигитални систем емитовања РТВ Студио Маг ће убудуће програм емитовати са Авалског торња што ће јој повећати зону покривања.

“Ми ћемо, вероватно већ од 1. маја, добити већу зону покривања. Проблем је што се такса обрачунава на основу густине становништва на територији коју покривамо, тако да ће нама у овом подручју, због око 2 и по милиона становника, такса десетоструко порасти. Имајући у виду чињеницу да је цео Обреновац био под водом и да је том приликом начињена штета близу 150.000 евра, РТВ Студио Маг, у условима када му је примарно тржиште потопљено, неће моћи да поднесе финансијски терет плаћање накнаде за дигитално емитовање која на месечном нивоу износи 350.000 динара. Овај износ биће увећан за таксе Регулаторном телу, СОКОЈ-у, ОФПС-у, што ће на месечном нивоу износити близу 500.000 динара, за разлику од досадашњих такси које су износиле 53.800 динара“, навео је Пауновић.

РТВ Маг након мајских поплава у ком су страдале просторије и читава опрема ове редакције, са радом је почела тек 20. јуна.

„Овај износ је превелик чак и да РТВ Студио Маг није преживео Атлантиду. Како постоји оправдан страх да овај финансисјки издатак доведе до гашења једине телевизије из Обреновца и отпуштања 35 запослених, верујемо да ће надлежни имати разумевања, и да ће ослободити Студио Маг свих такси у периоду од најмање две године, како бисмо пре свега консолидовали пословање, отколонили штету насталу од поплава, па тек онда опорављени кренули у медијску трку равноправно са осталима, каже Пауновић и додаје да су „са овим ценама и у овом тешком тренутку, осуђени на гашење“.

УНС апелује на надлежне у ЈП “Емисиона техника и везе” да изађу у сусрет РТВ Маг, ослободе је таксе и не дозволе гашење највећег и најважнијег обреновачког медија.

Коментари (1)

Остави коментар
чет

22.01.

2015.

anonymous [нерегистровани] у 09:35

PRISILNO PLAĆANJE

RTV Mag je lokalna stanica sa programom za gradjane Obrenovca.
Sada digitalizacija primorava MAG , zbog blizine Beogradu, da plaća 10 puta veće takse iako niti su
Beogradjani zainteresovani da gledaju lokalni obrenovački program, niti je Obrenovac zainteresovan da plasira taj program u Beogradu.

Zahtev je sasvim razumljiv. MAGU je bolje da predje sa emitovanjem putem lokalnog kabla, ali to nije dobro za okolinu Obenovca. Većina sela nema kablovski signal.

Neko treba da pomogne MAGU - ili lokalna samouprava ako ima sredstava ili emisiona tehnika i veze koja o ovome nije vodila brigu jer će sigueno i neke druge lokalne stanice, blizu velikih gradova, doći u sličnu situaciju.

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси