Насловна  |  Саопштења  |  УНС: Казна за нападаче на екипу „Вечерњих новости“ и новинара портала 021.rs
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Саопштења

28. 01. 2015.

УНС: Казна за нападаче на екипу „Вечерњих новости“ и новинара портала 021.rs

Удружење новинара Србије (УНС) забринуто је због честих напада на новинаре током обављања новинарског задатка. У последња два дана, на задатку су нападнути новинарка и фоторепортер „Вечерњих новости“ Јелисавета Љутић и Предраг Минић, као и новинар новосадског портала 021.rs Жарко Богосављевић. Екипа „Новости“ посетила је прекјуче кућу породице Перић у Великом Пољу код Обреновца чији је члан трагично настрадао у кањону Мораче, како би известила јавност о овом догађају.

„Брат настрадалог нас је најпре вербално, а потом и физички напао. Мене је одгурнуо и ударио, а колеги поцепао јакну и умало разбио фотоапарат“, каже за УНС Јелисавета Љутић и додаје да је напад пријављен полицији и да су им „у полицији рекли да ће случај проследити јавном тужиоцу.“

Новинар портала 021.rs Жарко Богосављевић нападнут је јуче приликом фотографисања саобраћајне незгоде у Новом Саду. Богосављевића је напао један од учесника у удесу.

„Дошао сам да фотографишем догађај како бих направио информацију. Нападач је почео да виче на мене и на крају ме је шутнуо у леђа. И данас имам болове од ударца“, каже Богосављевић и додаје да је „саобраћајна полиција која је била на месту догађаја удаљила нападача, али није ни на који други начин реаговала на напад“.

УНС позива грађане да новинарима омогуће несметано обављање посла, чак и у ситуацијама које су емотивно стресне. Фотографисање на јавном месту и постављање питања је посао и обавеза новинара.

УНС тражи од надлежних да у складу са овлашћењима казне нападаче на екипу „Новости“ и новинара портала 021.rs.

Коментари (2)

Остави коментар
чет

29.01.

2015.

fotoreporter [нерегистровани] у 12:57

Nekrofilski porivi

Apsolutno sam protiv ovakvog lešinarenja. Naravno da ne opravdavam ni mrk pogled uperen u pravcu novinara ili fotoreportera, ali zavirivanje u kovčege i fotografisanje pokojnika, saslušavanje porodice u trenutku najveće boli... Međutim, urednici pojedinih medija standardno imaju nekrofilske porive, pravdajući se borbom za tiraž ili gledanost. Niko me ne može ubediti da je to naš posao.

Одговори
сре

28.01.

2015.

anonymous [нерегистровани] у 22:23

перверзно

Апсолутно сам против извештавања са погреба или још горе из кућа ожалошћених и унесрећенијх породица. Шта они у тренутку трагедије могу сувисло да кажу. Шта очекује уредник? Нажалост, то је пракса већине српских листова, али је по мом мишљењу перверзно. Унесрећене људе би новинари морали да оставе да тугују у миру. Уредници покажите поштовање према уцвиљеној породици.

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси