Насловна  |  Саопштења  |  УНС: Teleprompter.rs грубо прекршио Закон о јавном информисању и медијима и Кодекс новинара Србије
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Саопштења

13. 03. 2015.

УНС: Teleprompter.rs грубо прекршио Закон о јавном информисању и медијима и Кодекс новинара Србије

Удружење новинара Србије (УНС) протестује због објављивања фотографије малолетног сина премијера Александра Вучића на порталу Teleprompter.rs и позива Министарство културе и информисања да поднесе прекршајну пријаву против овог портала и његовог главног и одговорног уредника. Teleprompter.rs је фотографије премијеровог малолетног сина објавио у тексту: “ЕКСКЛУЗИВНО: Вучићев син се бахати у најскупљим београдским клубовима!”

УНС подсећа да је члановима 77. и 80. Закона о јавном информисању и медијма забрањено учинити  малолетника препознатљивим, а да је запрећена казна за одговорног уредника медија од 50.000 до 150.000 динара.

УНС истиче да Кодекс новинара Србије прописује да је “новинар обавезан да осигура да дете не буде угрожено или изложено ризику због објављивања његовог имена, фотографије или снимка са његовим ликом, кућом, заједницом у којој живи или препознатљивом околином.

УНС подсећа јавност да је Teleprompter.rs познат по кршењу Кодекса новинара Србије и да је Савет за штампу до сада два пута доносио одлуке о кршењу Кодекса новинара Србије од стране овог медија.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси