Насловна  |  Саопштења  |  УНС: Супервештачење приоритет у истрази околности смрти Даде Вујасиновић
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Саопштења

07. 04. 2015.

УНС: Супервештачење приоритет у истрази околности смрти Даде Вујасиновић

Удружење новинара Србије (УНС) подсећа да се сутра навршава 21 година од смрти новинарке Радиславе Даде Вујасиновић. УНС тражи да се у најкраћем року расветле околности смрти новинарке „Дуге“ и сматра оправданим приоритет Комисије за истрагу убистава новинара да супервештачење повери неутралној институцији – националном форензичком институту у Хагу.

 

Радислава Дада Вујасиновић пронађена је мртва 9. априла 1994. године у свом стану у Трећем булевару 118 у Новом Београду. У записнику који је сачињен после обављене обдукције наведено је да је умрла дан раније, у 1.30 сати.

Званична верзија догађаја тада била је да је Дада Вујасиновић извршила самоубиство, пуцњем у груди из ловачке пушке. Истрага је до сада обнављана неколико пута.

Породица Даде Вујасиновић је ангажовала и приватног балистичара Зорана Јовановића који је утврдио да је на фотељи осим Дадине, била још једна крвна гупа, што указује да је у стану била још једна особа. Његов налаз достављен је Тужилаштву у децембру 1994. године, али је одбијен.

Балистичар  Владимир Костић 2008. године обавио је низ вештачења. Он је предао суду свој налаз у коме се наводи и да су у телу Даде Вујасиновић пронађена два филцана чепа, што би значило да је себе усмртила са две патроне из ловачке пушке, односно, да је у себе морала да пуца два пута, што није могуће.

Након тога, Окружни јавни тужилац у Београду у јануару 2009. године, преквалификовао је случај у убиство уместо самоубиства и покренуо преткривични поступак.

Проблем у решавању околности смрти новинарке „Дуге“ био је и недостатак доказа. Када је Комисија за истраживање убистава новинара почела са радом суочила се са више пута понављаном тврдњом да су докази изгубљени, вероватно страдали у НАТО бомбардовању полицијског објекта, али је на инсистирање Комисије извршена додатна провера и докази су пронађени.

Коментари (1)

Остави коментар
сре

08.04.

2015.

Mr Goran Stosic dipl.ing. [нерегистровани] у 14:56

Suicid, a ne ubistvo

Odgovor na pitanje da li cemo saznati ime ubice je: Da, saznacemo jedno te isto, a to je da je novinarka Dada Vujasinovic izvrsila samoubistvo i da osim suicida nema nikakvih tragova za navodno ubistvo. Ko je taj neko ko potice iz DS struktura bivse vlasti koji je balisticaru Kostic Vladi naredio da napise balisticki izvestaj o dva filcana cepa izvadjena iz tela novinarke? Naredbu dokazuje neznanje naredbodavca da su u to vreme patroni izradjivani od dvodelnog filcanog cepa koji se sastojao iz dva manja filcana cepa u prilog cemu ide cinjenica da je pored tela novinarke pronadjen samo jedan patron. Da su pronadjena dva patrona naredbodavac bi bio strucan u pogledu izdavanja naredbe kako da balisticki izvestaj napise balisticar Kostic Vlada. Nudim da strucno dokazem da sam u pravu.

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси