Насловна  |  Саопштења  |  УНС: Руске власти да објасне зашто је новинару Стевану Дојчиновићу забрањен улазак у Русију
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Саопштења

25. 05. 2015.

УНС: Руске власти да објасне зашто је новинару Стевану Дојчиновићу забрањен улазак у Русију

Удружење новинара Србије (УНС) протестује због забране уласка у Русију новинару Стевану Дојчиновићу и тражи од Министарства иностраних послова и Амбасаде Русије у Србији објашњење зашто је овом новинару ускраћена слобода кретања. Како је Дојчиновић рекао УНС-у, у Русију је кренуо 13. маја да би одржао предавање студентима Факултета за журналистику у Вороњежу.

„Након што сам предао документацију, задржали су ме на контроли. Седео сам тамо око 20 сати. Нису ме испитивали, али су извршитељи били све време са мном. После 20 сати су ме вратили назад, без икаквог објашњења и дали забрану да до 2020. године улазим у земљу,“ рекао је Дојчиновић и додао да је контактирао свог адвоката који ће од надлежних тражити званично објашњење зашто му је забрањен улазак у Русију.

„Не знам у чему би могао да буде проблем, прошле године сам два пута био у Русији. Радим у невладиним организацијама, можда је због пооштрене контроле коју је Русија увела након увођења новог закона о невладиним организацијама“, рекао је Дојчиновић.

УНС истиче да је слобода кретања једно од основних људских права и тражи од Министарства спољних послова Русије да што пре омогући новинару Дојчиновићу да неометано борави у Русији.

Коментари (2)

Остави коментар
чет

28.05.

2015.

Јадранка Нићин [нерегистровани] у 03:44

УНС тражи објашњење од власти Русије ?!

Подржавам у потпуности коментар колеге Ратка, али упућујем и питање УНС-у - одакле вам (као организацији) право да ТРАЖИТЕ образложење такве врсте од једне самосталне државе која се придржава својих закона и процене сваког ко закуца на њена врата?!
Не мислите ли да сте претерали?

Да ли бисте тако орно потрчали са упитом и америчкој влади, уколико би они ускратили улаз неком од наших колега? Наравно да не бисте, јер знате да је то интерна одлука и право сваке владе, па била она руска, америчка, или било које друге земље.
Чему онда дупли стандарди и сврставање на једну страну?

Уколико словите за озбиљну сталешку асоцијацију, крајње је време да правите селекцију (наравно, објективну и чињенично потковану) кога ћете заступати, односно бранити пред јавношћу.

А колега Дојчиновић нека се мало приземљи - неће бити да у оноликој Русији нема стручних професионалаца који би поучили школарце о истраживачком новинарству, па и када су у питању теме криминал и корупција, тако блиске овом младом истраживачу и предавачу БИРН-а.

Биће да је млађахни колега сметнуо са ума једну ствар, забрана уласка је ПОСЛЕДИЦА, а УЗРОК је ипак у њему. Но, и поред те чињенице, нема медија у коме он не остави траг (од сенке своје помисли да велики новинар је) а жалити се на Русе, то је данас тако ИН.

За наук, врсни новинари и зналци свог заната, којих и нема баш тако много, не ударају у таламбасе да би скренули пажњу на себе - њихова дела говоре уместо њих.
А над забраном би се итекако дубоко замислили, понајмање би правили представу од тога, јер знају да домаћин отвара врата само познатом и драгом госту.
Паметноме доста...

Одговори
уто

26.05.

2015.

Ратко [нерегистровани] у 09:47

Забрањен улазак у Русију

Било би занимљиво знати за које НВ организације ради господин Дојчиновић и како је у својим текстовима представљао ситуацију у Русији и Украјини. На овом свету све има свој узрок и последицу ништа се не догађа само од себе. Немци су шокирани чињеницом да је члан Бундестага (ЦДУ) прекјуче враћен са Шереметјева у Берлин уз познато позивање на људска права, слободу кретања и све остало како би требало да буде. При том су заборавили само на ситницу: да су са својим америчким пријатељима забранили улаз у Немачку и друге европске земље стотинама руских политичара, пословних људи па и уметника ни кривих ни дужних. Дакле одговор зашто му је забрањен улаз у Русију зна господин Дојчиновић и ту нема никакве мистерије.

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси