Насловна  |  Саопштења  |  Критичко преиспитивање конкурсних процедура је добродошло

26. 05. 2015.

Критичко преиспитивање конкурсних процедура је добродошло

Коалиција медијских и новинарских удружењa (НУНС, УНС, НДНВ, АНЕМ, Локал прес) и Асоцијација медија, у заједничком саопштењу истичу да су на конкурсу Министарства културе и информисања за суфинансирање медијских садржаја њени представници у независним комисијама радили потпуно аутономно и нису били изложени никаквим утицајима и притисцима, ни Министарства, нити оних који су их предложили.

Новинарска удружења и медијске асоцијације заједничким су договором делегирали своје кандидате за комисије, без утицаја и било каквих интервенција представника власти.

За чланове комисија бирани су стручни људи са професионалним угледом, који су одлуке доносили руководећи се својом савешћу и знањем, квалитетом предлога пројеката и њиховом усаглашеношћу са законски дефинисаним јавним интересом у сфери информисања.

Проблеми на који су наилазили јесу, пре свега, у сфери квалитета предложених пројеката, као и неких процедуралних пропуста, које је могуће отклонити у наредном периоду.

Пројектно финансирање медијских садржаја у јавном интересу, прописано новим Законом о јавном  информисању и медијима, био је један од кључних захтева новинарских удружења и медиских асоцијација у реформи медијског законодавства.

Неопходно је да целокупан процес доделе јавних средстава за суфинансирање медијских садржаја буде у потпуности транспарентан, што подразумева контролу и не искључује критике, али се не сме дозволити да могући пропусти сам овај процес доведу у питање.

Модел суфинансирања јавног интереса у сфери информисања путем независних комисија од кључног је значаја за будућност медија и медијског професионализма у Србији.

Дебата и критичко преиспитивање практичне примене конкурсних процедура увек су добродошли, јер представљају важну карику у дугогодишњим настојањима новинарских удружења и медијских асоцијација да се однос државе и медија учини што транспарентнијим и инклузивнијим.

У 2015.години, која је у стручној јавности већ названа „прелазном“ или „експерименталном“ за спровођење нових медијских закона, унапред су очекивани поједини проблеми и пропусти у поступку конкурсног суфинансирања медијских садржаја кроз независне комисије, у складу са јавним интересом, као једном од кључних реформских процеса.

Циљ је да се, после овогодишњег искуства, ти проблеми темељно анализирају и отклоне и цео поступак подвргне евалуацији, како би се, у договору са Министарством културе и информисања, пронашла решења која ће га унапредити.

Коалиција медијских и новинарских удружењa - НУНС, УНС, НДНВ, АНЕМ и Локал прес Асоцијација медија

пет

29.05.

2015.

anonymous [нерегистровани] у 13:38

a tek na ''lokalu''!

Zamislite kako su radile komisije u opštinama i gradovima, kome su i kako delile novac za medijske projekte! Što su ''jači'' vlasnici lokalnih medija, portala i nezavisnih produkcija, to je bilo više para, a za realne potrebe i interese gradjana za informisanje u svojim sredinama, ko te pita. E, to je sloboda medija i novi medijski zakoni u koje se zaklinju novinarske koalicije i ''nezavisni stručnjaci''.

Одговори
уто

26.05.

2015.

Milos [нерегистровани] у 22:53

Zloupotrebe

Medijska koalicija, UNS, NUNS I ANEM besramno u svom saopstenju kazu da su bez pritisaka delili novac samima sebi. Pa to dosada nije zabelezeno! Pravdaju se rečima da su sami sebi delili novac bez pritisaka. Da li ste svesni gospodo šta radite i da politička podrška i zaštita nikada nije večna!

Одговори