Насловна  |  Саопштења  |  УНС Министарству културе и информисања: Какве су последице измена закона на приватизацију медија?
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Саопштења

02. 06. 2015.

УНС Министарству културе и информисања: Какве су последице измена закона на приватизацију медија?

Удружење новинара Србије (УНС) тражи од Министарства културе и информисања да се јасно одреди према Закону о изменама и допунама Закона о приватизацији и саопшти какве последице ће оне имати на медије који треба да промене власника. УНС подсећа да је Законом о јавном информисању и медијима прописано да се медији у јавном власништву морају приватизовати до 1. јула ове године.

Уколико до тада не добију нове власнике, Закон предвиђа да запослени имају право на бесплатне акције, а уколико то не желе следи брисање медија из регистра.

Наиме, изменом члана 20. Закона о приватизацији која је ступила на снагу 28. маја, а односи се на сва правна лица, дакле и издаваче медија, власници морају да праве нову процену вредности капитала, што ће уз остале процедуре које из овог произилазе, значити продужење рока приватизације за два или три месеца.

УНС подсећа да су челници Министарства културе и информисања до сада тврдили да се рокови неће померати, а да Закон гарантује 1. јула бесплатну поделу акција медијским радницима уколико се не појави заинтересован купац.

УНС сматра да би ова законска обавеза морала да остане на снази, без обзира на евентуално продужење рока приватизације.

УНС истиче да је посебно важна чињеница да је Закон о јавном информисању и медијима прописао финансирање медија у јавном власништву до 1. јула и да свако померање рокова подразумева да локалне самоуправе треба да наставе њихово редовно финансирање до приватизације. Међутим, буџети локалних самоуправа прављени су у складу са Законом који је предвидео редовно финансирање неприватизованих медија само у првих шест месеци.

УНС позива све државне органе и агенције да се одговорно односе према медијима у приватизацији, штите права више од 2000 запослених у 72 медија и поштују Законом гарантовано право на бесплатну поделу акција уколико за то постоји интeрес новинара и медијских радника.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси