Насловна  |  Саопштења  |  УНС: Министарство културе и информисања да прекине ћутање о приватизацији медија
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Саопштења

04. 06. 2015.

УНС: Министарство културе и информисања да прекине ћутање о приватизацији медија

Удружење новинара Србије (УНС) позива Министарство културе и информисања да прекине ћутање, јасно се одреди према Закону о изменама и допунама Закона о приватизацији и саопшти које кораке ће предузети како би била испоштована решења гарантована Законом о јавном информисању и медијима, а која су доношењем измена Закона о приватизацији стављена ван снаге.

УНС подсећа да је Законом о јавном информисању и медијима прописано да се медији у јавном власништву морају приватизовати до 1. јула ове године, дакле, за највише 26 дана, а да до данас није објављен нити један јавни позив за њихову продају (који мора да траје 30 дана).

Ипак, изменом члана 20. Закона о приватизацији која је ступила на снагу 28. маја, а односи се на сва правна лица, дакле и издаваче медија, власници морају да праве нову процену вредности капитала, што ће уз остале процедуре које из овог произилазе, значити продужење рока приватизације за више месеци.

УНС истиче да је посебно важна чињеница да Закон о јавном информисању и медијима прописује финансирање медија у јавном власништву до 1. јула. Свако померање рокова подразумева да локалне самоуправе треба да наставе њихово редовно финансирање до приватизације, иако су њихови буџети прављени у складу са првобитно донетим Законом, до 1. јула.

УНС подсећа да ће само нова процена капитала медије коштати неколико хиљада евра, а да је за одговорно лице, уколико се процена не уради, запрећена казна затвора од 3 месеца до 5 година или новчана казна од 100.000 до 1.000.000 динара.

Уколико до 1. јула не добију нове власнике, Закон о јавном информисању предвиђа да запослени имају право на бесплатне акције, а уколико то не желе следи брисање медија из регистра.

УНС подсећа да су челници Министарства културе и информисања до сада тврдили да се рокови неће померати, а да Закон гарантује 1. јула бесплатну поделу акција медијским радницима уколико се не појави заинтересован купац.

УНС сматра да би ова законска обавеза морала да остане на снази, без обзира на евентуално продужење рока приватизације.

УНС позива све државне органе и агенције да се одговорно односе према медијима у приватизацији, штите права више од 2.200 запослених у 72 медија и поштују Законом гарантовано право на бесплатну поделу акција уколико за то постоји интерес новинара и медијских радника.

УНС позива и Уставни суд да по хитном поступку размотри Иницијативу за оцену уставности Закона о јавном информисању и медијима по којем је приватизација свих медија, односно повлачење државе из медија обавезно. Како ову Иницијативу Уставни суд још није размотрио, а с обзиром на сасвим извесно продужење рока приватизације медија, неопходно је да у том року Уставни суд и ову дилему разреши.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси