Насловна  |  Саопштења  |  Коалиција: Крагујевац да усклади медијски конкурс са Законом
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Саопштења

05. 06. 2015.

Коалиција: Крагујевац да усклади медијски конкурс са Законом

Коалиција новинарских и медијских удружења коју чине УНС, НУНС, НДНВ, АНЕМ и Локал прес тражи од крагујевачких власти да конкурс за суфинансирање пројеката производње медијских садржаја усклади са Законом о јавном информисању и медијима и Правилником о суфинансирању пројеката за остваривање јавног интереса у области јавног информисања.

Град Крагујевац расписао је претходне недеље конкурс којим је право учешћа ограничио на медије са седиштем на територији овог града. И поред упозорења Коалиције и првобитног обећања да ће конкурс бити исправљен и објављен у четвртак, надлежни у Крагујевцу то нису урадили.

Како је Коалицији речено у овом граду, градоначелник Радомир Николић није желео да исправи конкурс, иако је обавештен да он није у складу са Законом.

Коалиција подсећа да је Законом и Правилником предвиђено да право учешћа на конкурсу имају издавачи медија који су уписани у Регистар медија, као и правна лица и предузетници који доставе доказ да ће суфинансиран медијски садржај бити реализован путем медија, без навођења ограничавајућих одредби по којима подносилац пројекта мора имати седиште на територији локалне самоуправе која расписује конкурс.

Коалиција подсећа да неће учествовати у поступцима  који нису у складу са прописима и да неће предложити кандидате за комисије у локалним самоуправама које се оглуше о Закон.

Коалиција новинарских и медијских удружења прати објављивање јавних позива у свим општинама и градовима и, уколико позив није у складу са Законом и Правилником, обавештава их и даје упутства за његово исправљање.

Коалиција новинарских и медијских удружења ће након мониторинга спроведених јавних позива обавестити Министарство културе и информисања о свим уоченим неправилностима.

Коментари (4)

Остави коментар
чет

18.06.

2015.

ja [нерегистровани] у 14:17

čuvaj svoje novce

Pa ovo je valjda, sasvim i normalno. Prinudili ste Kragujevac, Niš, Kruševac, Pančevo, Novi Pazar, Kraljevo, Novi sad ..... da ugase svoje lokalne medije i da svoje sugrađane ostave bez posla, a sada bi još hteli da novac iz tih gradova bude usmeren u džepove beogradskih medijskih kuća. E pa, neće moći. Kao što beogradske opštine nikada nisu, niti će, dale novac medijima iz drugih mesta, logično je da se i drugi gradovi ponašaju na isti način. Pa nije valjda zakon usvajan da bi Blic, Novosti, B92, Pink, i slični mogli da konkurišu u svim opštinama, i da, ukoliko ne dobiju novac, ne izveštavaju iz tih krajeva. Nadam se, Gospodo iz UNS-a, NUNS-a, ANEM-a i sličnih koalicija, da prihvatate da to jednostavno nije normalno, ali je, po svemu sudeći, na žalost, ISTINITO !!!

Одговори
суб

06.06.

2015.

stojko [нерегистровани] у 11:41

Re:

Eto vam ih toliko hvaljeni zakoni na delu.

Одговори
пет

05.06.

2015.

anonymous [нерегистровани] у 16:41

kad na vrbi rodi grozdje.

dace vam pare ljilja u vukasin , ali nemaju sitno.nije vam Kragujevac Babusnica hocete privatne medije a narodne pare.

Одговори
пет

05.06.

2015.

anonymous [нерегистровани] у 15:27

čemu zakon

Čemu Zakon kada mnogi ne poštuju isti i kada i ako je konkursna procedura ispoštovana komisija samo verifikuje želje prednika i čelnika.

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси