Насловна  |  Саопштења  |  Коалиција: Врбас да поштује медијске законе
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Саопштења

09. 07. 2015.

Коалиција: Врбас да поштује медијске законе

Коалиција новинарских и медијских удружења, коју чине УНС, НУНС, НДНВ, АНЕМ и Локал прес, захтева од власти у Врбасу да одмах ван снаге стави одлуку која предвиђа да се општинско Јавно комунално предузеће "Стандард" бави делатношћу информисања. Та одлука локалног парламента у потпуној је супротности и са медијским законима, усвојеним у августу прошле године, али и са актуелним Законом о јавним предузећима, који не предвиђа да се јавна предузећа баве информативном делатношћу.

Одборници врбаске скупштине донели су одлуку према којем ће се ово јавно предузеће, осим услугама одношења смећа, сахрањивања и водоснабдевања, бавити и производњом кинематографских дела, аудио-визуелних производа и телевизијског програма, те медијским представљањем и испитивањем јавног мнења. Донесена је и одлука да ће десетак запослених из Јавног предузећа за информисање "Врбас", које се налази пред ликвидацијом, бити "пребачено" у ЈКП "Стандард" како би обављали новоуспостављене делатности.

Јасна нам је бојазан и општинара и медијских посленика да постоји опасност да у процесу медијских реформи Врбас остане без медија, а новинари без запослења. Пут који су одабрали не само да је незаконит него је у потпуности погрешан и не решава проблем јавног информисања у овој општини.

Врбаска власт би ове проблеме могла да реши стриктним поштовањем Закона о јавном информисању и медијима, односно расписивањем конкурса за суфинансирање пројеката производње медијских садржаја у складу са јавним интересом и издвајањем значајних средстава на том конкурсу, којим би се подстакло новинарско предузетништво и евентуално регионално повезивање.

Стојимо на становишту да медијски закони омогућавају да општина у овом прелазном периоду предузме мере које ће унапредити информисање на локалу, у интересу и медијских професионалаца и самих грађана.

УНС, НУНС, НДНВ, АНЕМ и Локал прес

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси