Насловна  |  Саопштења  |  УНС: Открити и казнити одговорне за претње запосленима на Б92 и Верану Матићу
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Саопштења

25. 08. 2015.

УНС: Открити и казнити одговорне за претње запосленима на Б92 и Верану Матићу

Удружење новинара Србије (УНС) осуђује претње упућене запосленима на Б92 и главном и одговорном уреднику информативног програма Верану Матићу и тражи од надлежних да што пре пронађу и казне одговорне. Правни тим Радио-дифузног предузећа Б92 поднео је две кривичне пријаве против више непознатих лица.

У порукама упућеним Б92 наводи се, између осталог, да ће их „изубијати до смрти“ и да их „треба требити“, док у једној од порука упућених Верану Матићу стоји: "Морамо Верану главу... насред Теразија".

„Све претње схватамо веома озбиљно, када неко упути претњу путем сајта то уздрма велики број људи, од модератора, преко новинара, до оних којима је директно упућена и зато сматрамо да је важно брзо реаговати. Нису то наивне претње, иако су вербалне. Све што стигне ми проследимо и Тужилаштву за високотехнолошки криминал. Полиција је и раније идентификовала одговорне и ја претпостављам да и сада могу доћи до оних који су слали ове поруке“, рекао је УНС-у Веран Матић.

Подсећамо,у априлу ове године, Б92 поднео је кривичну пријаву против НН лица због угрожавања сигурности Верана Матића. Оптужени за те претње је Немања Ристић, против кога је покренут кривични поступак због угрожавања сигурности лица која су примила поруке и он се тренутно налази у притвору.

УНС подсећа да је за угрожавање сигурности претњом особама које обављају посао од јавног значаја информисањем запрећена казна од шест месеци до пет година затвора и очекује од надлежних да што пре открију одговорне и процесуирају их у складу са законом.

Коментари (1)

Остави коментар
сре

26.08.

2015.

anonymous [нерегистровани] у 17:11

stara srpska

Kako si sejao tako i žanješ.

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси