Насловна  |  Саопштења  |  Коалиција: Локалне самоуправе да распишу конкурсе за информисање

28. 08. 2015.

Коалиција: Локалне самоуправе да распишу конкурсе за информисање

Коалиција новинарских и медијских удружења позвала је локалне самоуправе које то до сада нису учиниле да распишу конкурсе за суфинансирање пројеката за остваривање јавног интереса у области јавног информисања, у складу са Законом о јавном информисању и медијима.

У писму упућеном председницима општина и градоначелницима у Србији, Коалицијa, коју сачињавају Удружење новинара Србије, Независно удружење новинара Србије, Независно друштво новинара Војводине, Асоцијација независних електронских медија и Асоцијација локалних независних медија Локал прес, подсетила је да нови медијски закони предвиђају повлачење државе на свим нивоима из власништва над медијима, али никако не и укидање одговорности републике, покрајине и локалне самоуправе за информисање грађана. Та одговорност се сада реализује кроз пројектно суфинансирање медијских садржаја и независне комисије за вредновање предлога пројеката.

Коалиција је упозорила да је дужност сваке јединице локалне самоуправе да обезбеди механизме информисања својих грађана, јер то представља једно од њихових основних права, те указала да је то и законска обавеза проистекла из Закона о локалној самоуправи, који међу надлежности градова и општина убраја и „старање о јавном информисању од локалног значаја и обезбеђивање услова за јавно информисање на српском језику и језику националних мањина”.

Новинарска и медијска удружења позвала су локалне самоуправе да средства која буду опредељивале за медијске садржаје по конкурсима не буду симболична, већ у оном обиму који ће обезбедити остварење јавног интереса у сфери информисања на територији локалне самоуправе, али и омогућити да грађани буду информисани о стварима од локалног значаја. Коалиција је препоручила да локалне самоуправе за јавно информисање путем конкурса издвајају минимално два одсто укупног буџета општине или града.

Председници општина и градова су овим писмом упознати да Коалиција новинарских и медијских удружења активно учествује у процесу спровођења медијских закона у сфери конкурсног суфинансирања медијских садржаја у складу са јавним интересом, и то кроз предлагање кандидата за независне комисије, али и мониторинг и евалуацију целокупног процеса, као и са намером Коалиције да помогне да овај процес буде спроведен у складу са законом, али и добром праксом пуне транспарентности доделе буџетских средстава.

Коалиција новинарских и медијских удружења понудила је локалним самоуправама и стручну подршку у свим сегментима спровођења конкурса кроз помоћ у тумачењу закона и подзаконских аката, као и другу врсте подршке.

Удружење новинара Србије – УНС
Независно удружење новинара Србије – НУНС
Независно друштво новинара војводине – НДНВ
Асоцијација независних електронских медија – АНЕМ