Насловна  |  Саопштења  |  Коалиција: Сремска Митровица и Шид да медијске конкурсе ускладе са Законом
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Саопштења

04. 09. 2015.

Коалиција: Сремска Митровица и Шид да медијске конкурсе ускладе са Законом

Коалиција новинарских и медијских удружења (УНС, НУНС, НДНВ, АНЕМ и Локал прес) тражи од Сремске Митровице и Шида да конкурс за суфинансирање пројеката производње медијских садржаја ускладe са Законом о јавном информисању и медијима и Правилником о суфинансирању пројеката за остваривање јавног интереса у области јавног информисања.

Град Сремска Митровица је изменама и допунама другог јавног позива за суфинансирање медијских пројеката, уважио првобитне примедбе Коалиције и исправио критеријуме који су ограничавали право учешћа на медије са територије Сремског управног округа, али је умањио износ средстава предвиђених за суфинансирање. Уместо првобитно предвиђених 9.500.000 динара (5.750.000 за електронске и 3.500.000 за штампане медије) ова локална самоуправа за суфинансирање je определила само 3.750.000 динара за штампане медије.

Општина Шид је у поновљеном другом јавном позиву сав новац предвиђен позивом - 2.100.000 динара, определила искључиво за електронске медије. Шид је други позив поновио јер је првобитно комисија за оцењивање пројеката предложила да се средства  не доделе подносиоцима пројеката због ниског квалитета пристиглих предлога.

Коалиција подсећа да је Законом и Правилником предвиђено да право учешћа на конкурсу имају издавачи медија који су уписани у Регистар медија, као и правна лица и предузетници који доставе доказ да ће суфинансиран медијски садржај бити реализован путем медија, без ограничавања права учешћа само на штампане или електронске медије.

Коалиција подсећа и да неће учествовати у конкурсима који нису у складу са прописима и да неће предложити кандидате за комисије у локалним самоуправама које не поштују Закон.

Коалиција новинарских и медијских удружења прати објављивање јавних позива у свим општинама и градовима и, уколико позив није у складу са Законом и Правилником, обавештава их и даје упутства за његово исправљање.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси