Насловна  |  Саопштења  |  Коалиција: Влада Србије и Министарство културе и информисања да спрече превару новинара у режији Агенције за приватизацију
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Саопштења

08. 09. 2015.

Коалиција: Влада Србије и Министарство културе и информисања да спрече превару новинара у режији Агенције за приватизацију

Коалиција новинарских и медијских удружења (УНС, НУНС, НДНВ, АНЕМ и Локал прес) тражи да се Влада Србије и Министарство културе и информисања хитно одреде према поступку Агенције за приватизацију која је, уместо да пренесе сав капитал без накнаде на име 16 новинара и медијских радника РТВ Врање, две трећине капитала ове медијске куће вратила државном Акционарском фонду ради даље продаје.

Коалиција истиче да је Агенција за приватизацију, дајући предност Закону о приватизацији над Законом о јавном информисању и медијима, суспендовала пет година борбе за медијску реформу и увођење европских стандарда у медијску сферу.

Иако је по Закону о јавном информисању и медијима и Уредбом о преносу капитала без накнаде прописано да се, уколико јавни позив за продају медија није објављен до 1. јула 2015. као што је случај са РТВ Врање, капитал приватизује преносом акција запосленима без накнаде, Агенција за приватизацију је већински удео ипак пренела у Акционарски фонд.

За Коалицију је, уколико се не промени оваква пракса државне агенције, без смисла не само досадашњи труд, изгубљено време и новац на реформи медијског система, него и будући рад на унапређењу медијског законодавства и његовог прилагођавања европским стандардима.

Коалиција се нада да ће Влада Србије, Министарство културе и информисања и организације које се баве евроинтеграцијама Србије озбиљно схватити да се наопаком применом закона не штите владавина права, права запослених у медијима, ни слобода медија.

Коалиција ће, ако се не обустави оваква примена закона у приватизацији медија, престати да учествује у даљим активностима које држава планира у реформи медијског сектора неопходној за евроинтеграције Србије, јер је овакво поступање у супротности са европским вредностима.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси