Насловна  |  Саопштења  |  УНС: Министарство културе и информисања да продужи конкурс за пројектно суфинансирање медијских садржаја
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Саопштења

28. 09. 2015.

УНС: Министарство културе и информисања да продужи конкурс за пројектно суфинансирање медијских садржаја

Удружење новинара Србије (УНС) тражи од Министарства културе и информисања да продужи конкурс за суфинансирање пројеката производње медијских садржаја јер су до сада за само четири од 23 приватизована медија потписани купопродајни уговори. Министарство културе и информисања други овогодишњи конкурс за суфинансирање медијских садржаја, на ком ће бити расподељено 45 милиона динара, расписало је 5. септембра.

 

Првобитни рок за пријаве био је до 20, али је он накнадно продужен до 30. септембра.

УНС истиче да су до данас потписана само четири уговора о продаји капитала медија у јавној својини (за РТВ Инђију, ЈП „Аполо“, ИПЦ „Владичин Хан“ и ИПЦ „Кула“) и да већина медија у приватизацији и поред продуженог рока неће моћи да конкурише.

До сада су продата 23 медија, од којих за 19 није потписан уговор о продаји капитала. Ови медији, који се још увек воде као јавна предузећа, немају право учешћа на конкурсу. Међу њима су Новинска агенција Танјуг, Студио Б, РТВ Нови Пазар, РТВ Крушевац, РТВ Крагујевац, лист Панчевац и други.

УНС подсећа да је други овогодишњи конкурс Министарства културе и информисања предвиђен као конкурс за медије који треба да буду приватизовани до 30. јуна. Изменама Закона о јавном информисању и медијима рок за приватизацију је продужен до 31. октобра, а до сада је, од 50 медија за које је расписан јавни позив, уговор о приватизацији потписан за само четири медија.

УНС сматра да би расподелом средстава пре приватизације већине медија, била начињена велика неправда медијима који још увек нису добили нове власнике.

Коментари (2)

Остави коментар
пон

28.09.

2015.

anonymous [нерегистровани] у 17:41

Protest

Ovo je u najmanju ruku neukusno od strane UNS, zasto da se produzi rok zbog privatizovanih medija, kada vecina medija je dobijala novac iz budzeta opstina od pocetka godine a skoro svi privatizovani mediji su dobijali godinama u nazad 90 posto novca od lokalnih samouprava. Neozbiljno je pomerati rokove i zbog toga sto su mnogi vec podneli konkursnu dokumentaciju a i ovako se favorizuju i daje se prednost odredjenim medijima , jer se za njih urgira pomeranje rokova.

Одговори
пон

28.09.

2015.

Marko [нерегистровани] у 13:09

smesno

Sto se Uns vise bori za nas to vise nas ostaje bez posla. Unsova podrska tajkunskim medijskim zakonima nas je sve dovde dovela, uzivajte sada u realizaciji vasih resenja.

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси