Насловна  |  Саопштења  |  УНС: Локалне самоуправе да буџетима за 2016. годину предвиде најмање 2 одсто за медије
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Саопштења

04. 12. 2015.

УНС: Локалне самоуправе да буџетима за 2016. годину предвиде најмање 2 одсто за медије

Удружење новинара Србије (УНС) позива градове и општине да буџетима за идућу годину предвиде најмање 2 одсто за пројектно суфинансирање локалних медија. Издвајање за локалне медије у градовима већим од 300.000 становника требало би да износи од 0.5 до 1 одсто буџета. УНС истиче да Законом о јавном информисању и медијима није прописан минимум издвајања новца из буџета за пројектно финансирање јавног интереса у области информисања.

 

Издвајањем 2 одсто буџета био би обезбеђен минимум потреба за испуњавање уставне и законске обавезе градова и општина у области информисања.

Усвајањем и поштовањем ове препоруке локалне власти показале би доследност у сповођењу основних циљева прописаних сетом медијских закона о подстицању медијског плурализма и слободе изражавања.

УНС подсећа да је прошле године покренуо акцију „Градови и општине – пријатељи медија“ којом је позвао локалне самоуправе да подрже иницијативу УНС-а да 2 одсто буџета определе за пројектно финансирање локалних медија и, као што закон предвиђа, спроведу фер конкурс и расподелу средстава.

Према подацима којима УНС располаже, градске и општинске власти у просеку за суфинансирање информисања својих суграђана издвајају око1 одсто локалних буџета, што је недовољно за њихово независно, стабилно и дугорочно функционисање.

Како би утврдио колико су локалне самоуправе уиздвајале новца за пројектно суфинансирање медија у 2015. години, УНС је до сада контактирао 102 од 166 локланих самоуправа. Од тога, одговорило је само 20 градова и општина. Од њих, највише новца за медијске пројекте, више од 2 одсто, извојила је општина Жабаљ, док су нешто мање од овог процента издвојили Сремска Миторвица (1.8 одсто), Врање (1.5 одсто) и Сокобања (1.2 одсто).  

УНС истиче да су локални медији важан чинилац постојања демократских институција и локалног развоја. Да би опстали, од пресудне је важности да у буџетима локалних самоуправа за наредну годину буде издвојено  најмање 2 одсто средстава за конкурсно финансирање медија.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси