Насловна  |  Саопштења  |  УНС: Усвајањем аутентичног тумачења Закона медији најзад у рукама запослених
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Саопштења

12. 02. 2016.

УНС: Усвајањем аутентичног тумачења Закона медији најзад у рукама запослених

Удружење новинара Србије (УНС) поздравља одлуку Скупштине Србије да усвоји аутентично тумачење Закона о јавном информисању и медијима којим ће, после пет месеци опструкције од стране Агенције за приватизацију, бити омогућен пренос капитала без накнаде запосленима у медијима. УНС истиче да је Законом о јавном информисању и медијима прописано да капитал непродатих медија, као и медија за које није расписан позив за продају, припада запосленима и бившим запосленима који на то имају право.

Међутим, првим решењем од 4. септембра, Агенција за приватизацију је то право најпре суспендовала РТВ Врање, након чега је заустављен пренос капитала без накнаде за све медије који нису добили купца.

УНС позива Министарство привреде да у најкраћем року донесе решења о преносу капитала без накнаде за све непродате медије, а новинаре и медијске раднике који имају право на упис бесплатних акција (удела) да искористе своје право да постану власници медија у којима су запослени или у којима су радили.   

По евиденцији УНС-а на капитал медија без накнаде имају право запослени и бивши запослени у РТВ Врање, РТВ Бор, РТВ Прешево, РТВ Бујановац, РТВ Трстеник, Радио Суботици, Радио Оџацима, Радио Зрењанину, Дневнику АД, „Речи радника“ из Алексинца, Радио Бачкој из Бача, „Нашем гласу“ из Смедерева и РТВ Бачка Паланка. Право на пренос капитала без накнаде имали би и запоснлени и бивши запослени у Танјугу уколико би Влада поништила одлуку о гашењу ове новинске агенције.

Коментари (2)

Остави коментар
пет

19.02.

2016.

anonymous [нерегистровани] у 07:55

Re:

Tako je, radio Odžaci će pripasti trojici " radnika " koji zajedno nemaju 5-6 godina staža u ovom JP. Skoro svi zaposleni u 40 i kusur godina postojanja ovog radija, su pisali LAŽNE DINKIĆEVE akcije te spade knjiga na tri slova, na postavljenog direktora i dva momka koji imaju po možda godinu staža. JP IC Odžaci nije prodato jer mu je cena bila preko 5 miliona dinara, pored radija tu su i neki objekti, zemlja, sala bioskopa sve u svemu ovi ni krivi ni dužni dobiše sve a ljudi koji su sve stvorili i radili do juče nemaju NIŠTA! I za to se bori o UNS??????

Одговори
пет

12.02.

2016.

Rogan [нерегистровани] у 20:31

STUDIO B

Sada kada je većina medija i svi oni najvažniji u rukama SNS, Radoice, Vitka i Gašića, novinari naterani da se učlane u SNS ili pobegnu iz ove profesije donosi se ova zakasnela odluka. Zašto ovo nije sprovedeno u slučaju TV Novi Sad, TV Pančevo, tv Kragujevac, Studio B, Tanjug, TV Niš, TV Novi Pazar, TV Kruševac, TV Pirot, TV Leskovac?
Zaposlenima će pripasti Radio Backa i Radio Odžaci i još neki mali mediji. Čisto bacanje prašine u oči ljudima i bekstvo od odgovornosti NUNS I UNS.
Za dvostruke standarde u privatizaciji i njeno očigledno nameštanje u slučaju najvažnijih medija neko će nekada ipak morati da odgovara ...

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси