Насловна  |  Саопштења  |  Коалиција: Општина Бач крши закон и износи неистине
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Саопштења

31. 03. 2016.

Коалиција: Општина Бач крши закон и износи неистине

Коалиција новинарских и медијских удружења (УНС, НУНС, НДНВ, АНЕМ, ЛП) зачуђена је нестинама које су представници Општине Бач изнели у одговору на наше саопштење у којем смо указали да је ова локална самоуправа и ове године, као и прошле, прекршила Закон о јавном информисању и медијима и Правилник о суфинансирању пројеката за остваривање јавног интереса у сфери јавног информисања.

Општина у одговору наводи да Коалиција новинарских и медијских удружења није у предвиђеном року доставила предлог за чланове стручне комисије за оцену пројеката, што је потпуна неистина, јер је Коалиција своје кандидате и поштом и електронском поштом доставила 4. марта, о чему поседујемо и доказе, а рок за доставу пријава је био 12. март.

Чињеница је да у свом саопштењу Коалиција није улазила у оцену расподеле средстава и самог рада комисије, али не због тога што сматрамо да је поступак спроведен у корист јавног интереса, већ због тога што је процес био потпуно нетранспарентан и што нисмо имали увид у предлоге пројеката који су подржани. У том смислу позивамо локалну самоуправу да јавно објави садржај пројеката који су добили средства, како би грађани и стручна јавност имали увид у њих.

Искуства показују да оне локалне самоуправе које избегавају кандидате које предлажу репрезентативна новинарска и медијска удружења, и бирају потпуно непознате "медијске стручњаке", често предложене од неких фантомских удружења или одабране на други начин – подржавају лоше пројекте и често новац пореских обвезника користе за властито рекламирање, што је у оштрој супротности са медијским законима. Имамо разлога да сумњамо да је то и овог пута случај.

Коалиција новинарских и медијских удружења још увек нема информацију ко су предлагачи чланова изабране "стручне комисије", а иако је тај податак требало да буде јаван, ми смо морали да га тражимо позивајући се на Закон о доступности информацијама од јавног значаја.

Локална самоуправа у свом одговору није оповргнула ни то да је бар један од чланова стручне комисије запослен у локалној самоуправи.

Подсећамо да Закон о јавном информисању и и медијима предвиђа формирање стручних комисија за оцењивање предлога пројеката које чине независни стручњаци за медије и медијски радници који нису у сукобу интереса и не обављају јавну функцију, а да већину треба да сачињавају представници новинарских и медијских удружења.

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси