Насловна  |  Саопштења  |  Коалиција: Преиспитати уговор Града Крагујевца са РТ Крагујевац
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Саопштења

15. 04. 2016.

Извор: Коалиција новинарских и медијских удружења

Коалиција: Преиспитати уговор Града Крагујевца са РТ Крагујевац

Коалиција новинарских и медијских удружења најоштрије протестује због незаконите одлуке Градске управе Крагујевца да буџетским новцем, нетранспарентно и без расписивања конкурса, високим износима плаћа медијско праћење активности Скупштине града. Одлуком да Град Крагујевац потпише уговор са недавно приватизованом Радио телевизијом Крагујевац, градске власти фаворизују један медиј и тиме најгрубље крше Закон о јавном информисању и Закон о јавним набавкама.

Коалиција подсећа да градске власти Крагујевца упорно игноришу Закон о јавном информисању, не поштујући јавни интерес грађана, чиме се обесмишљава и подрива медијска реформа. УНС, НУНС, НДНВ, АНЕМ И Локал прес зато позивају Министарство културе и информисања и Министарство државне управе и локалне самоуправе да реагују поводом скандалозне одлуке Градског већа Града Крагујевца о закључивању уговора са РТ Крагујевац, мимо законом прописаних процедура о суфинансирању производње медијских садржаја и јавним набавкама.

Уместо да распише јавни позив, Градска управа за ванпривредне делатности Града Крагујевца упутила је директно двема крагујевачким телевизијама, Радио телевизији Крагујевац и Телевизији „Канал 9“, захтеве за давање понуде за куповину телевизијског времена и програма. Одлука о избору РТ Крагујевац, која је у власништву крушевачког бизнисмена Радоице Милосављевића, донета је у крајње нетранспарентном поступку.

Спорно је и то што је намера да се на основу овог уговора, осим преноса скупштинских заседања, новцем грађана Крагујевца финансира преношење „изјава од представника одборничких група и других представника органа града, затим извештавање по позиву са седница Градског већа и узимање изјава од чланова градског већа и других представника органа града, као и извештавање по позиву са осталих догађаја од значаја за рад органа града“.

Подсећамо, локална самоуправа Крагујевцау 2015. години није издвојила ниједан динар за финансирање јавног интереса у области јавног информисања. Практично, сва средства из буџета опредељена за јавно информисање слила су се прошле године на рачун једног јединог одабраног медија - Радио телевизије Крагујевац.

Коалиција новинарских и медијских удружења ће о овом случају обавестити Државну ревизорску институцију и међународне организације – Савет Европе и Мисију ОЕБС.

Коалиција новинарских и медијских удружења:

Независно удружење новинара Србије
Удружење новинара Србије
Независно друштво новинара Војводине
Асоцијација независних електронских медија
ПУ "Локал прес"

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси