Насловна  |  Саопштења  |  УНС: Недопустиво понашање према новинару Блица и фоторепортеру Бете у Високој пословној школи у Новом Саду
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Саопштења

27. 04. 2016.

УНС: Недопустиво понашање према новинару Блица и фоторепортеру Бете у Високој пословној школи у Новом Саду

Удружење новинара Србије (УНС) протестује због ометања новинара „Блица“ Милоша Станића и фоторепортера „Бете“ Драгана Гојића у обављању професионалног задатака у Високој пословној школи у Новом Саду.

 

Како је за УНС навео новинар „Блица“ Милош Станчић у Високу пословну школу у Новом Саду је отишао да извештава о примпоредаји дужности директорке Драгице Томић новом директору Патрику Дриду.

„Оставио сам легитимацију и на порирници су забележили да сам новинар који је дошао да извештава. Биле су три новинарске екипе. Жене које раде у Високој пословнoj школи су нас прво вербално напале и питале “за кога радимо и ко нас плаћа“, затим је једна од њих изгурала колегу фоторепортера Бете из канцеларије директорке. У холу је настављeн напад. Жена је почела да нам показује своју одећу и ташне, а затим нам је рекла „Најебаћете ви јер не знате с ким имате посла“. У међувремену сам позвао полицију и она је изашла на лице места “, каже за УНС новинар Милош Станић.

У писаној изјави за УНС директорка школе Драгица Томић негирала је  Станићеву изјаву о претњама и увредама, тврдећи да су новинари без легитимисања и неовлашћено ушли у школу.

УНС истиче да свако има право да буде незадовољан радом новинара и да се због тога може обратити надлежним регулаторним и саморегулаторним телима, као и судским органима, а да новинарима мора  омогућити да професионално обаве свој задатак.

Коментари (2)

Остави коментар
нед

01.05.

2016.

Bivši član, od 1984. [нерегистровани] у 22:27

A, doslednost...

Zar napad na novinarku TV Pink Gordanu Uzelac na mitingu opozicije - DVeri/DSS-DS-DJB-SDS-LDP... - ne zaslužuje istovetnu reakciju? Ne morate voleti TV Pink, o doslednosti je reč...

Одговори
суб

30.04.

2016.

Svedok događaja [нерегистровани] у 19:10

Sve ima i drugu stranu

Mada, načelno, ne opavdavaju ponašanje prema novinarima, sledeće okolnosti, u konkretnom slučaju, celoj priči, ipak, daju malo drugačiju boju:

Pokrajinska vlada je nezakonito smenila direktorku VPŠSS - ona na izbor ili smenu, i po Zakonu o visokom obrazovanju i po internim dokumentima te škole, može da utiče samo preko svoja tri predstavnika u školskom Savetu koji je za to jedini vlastan, koji ima 17 članova i čija većina je Tomićevu, pre otprilike tri sedmice, po drugi put izabrala na tu funkciju.

Mada znaju da je tako, Blic, Beta i RTV to uporno prećutkuju, učestvujući već mesecima u političko-medijskoj kampanji da Tomićeva koja je, inače, direktor od 2013. godine, makar i nezakonito, bude smenjena.

Otuda su, valjda, samo novinari te tri redakcije i pozvani da izveštavaju o pokušaju da Patrik Drid preuzme direktorsku fotelju - druge redakcije nisu o tome obaveštena, odnosno obaveštene su tek kad je performans, sa odabranim akterima, već bio u toku, a njegov glavni čin u direktorkinom kabinetu bio završen.

Kao što rekoh, odbrana novinara od strane UNS je, načelno, u redu, da li i u konkretnom slučaju, procenite sami...

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси