Насловна  |  Саопштења  |  УНС: Медији прекршили Кодекс при извештавању о здравственом стању Неде Арнерић
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Саопштења

10. 05. 2016.

УНС: Медији прекршили Кодекс при извештавању о здравственом стању Неде Арнерић

Удружење новинара Србије (УНС) упозорава на вишеструко кршење Кодекса новинара Србије при извештавању медија о здравственом стању глумице Неде Арнерић која се пре два дана повредила при паду са терасе стана у коме живи. Поједини медији износе у данашњим штампаним издањима детаље о природи повреда које је задобила Неда Арнерић, њеном здравственом стању и разлозима несреће, чиме су прекршили Кодекс новинара Србије, Закон о јавном информисању, као и Закон о правима пацијената.

Медији су као изворе информација у данашњим текстовима наводили изворе из полиције, Ургентног центра и пријатеље глумице.

УНС подсећа да по Кодексу новинара Србије информације које саопште здравствене установе и други надлежни органи, а које укључују поверљиве детаље о здравственом стању пацијената, не ослобађа новинаре одговорности за њихово преношење и непоштовање права на приватност и достојанство.

УНС истиче да новинари не би требало да преносе поверљиве информације о здравственом стању пацијената које дубоко задиру у њихову приватност и достојанство и урушавају његов углед и да о оваквим догађајима морају извештавати уз дужну новинарску пажњу.

Коментари (1)

Остави коментар
сре

11.05.

2016.

anonymous [нерегистровани] у 19:40

hteli ste, gledajte

Hteli ste kapitalizam, sada uživajte. Šta se pravite naivni kao francuske sobarice?

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси