Насловна  |  Саопштења  |  УНС: Недопустиво привођење новинара Драгана Дамјановића, Еулекс да хитно спроведе истрагу
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Саопштења

21. 05. 2016.

УНС: Недопустиво привођење новинара Драгана Дамјановића, Еулекс да хитно спроведе истрагу

Удружење новинара Србије (УНС) најоштрије протестује због синоћњег привођења новинара Вечерњих новости у пензији Драгана Дамјановића на интегрисаном прелазу Јариње и тражи од Еулекса да поведе истрагу и о резултатима обавести јавност. Како је УНС-у рекао Драган Дамјановић, јуче је са сином и ћерком око 20 сати стигао на прелаз Јариње где му је косовска полиција затражила документа.

„Након неколико тренутака дошла је полицајка и рекла да паркирамо ауто са стране јер возило није наше. На моју констатацију да је возило моје, рекла ми је да уђем у кућицу где су била два полицајца која су проверавала нешто на комјутеру. Питао сам их о чему се ради и рекли су ми да не знају, да постоји нека потерница за мном, али да не знају због чега и да морам да сачекам да дођу истражни полицајци из Приштине“, рекао је Дамјановић УНС-у.

Он је додао да су око 22.30 дошла два полицајца из Липљана која су му саопштила да морају да га воде у притвор у ово место.

„Ставили су ми руке на леђа и везали лисице. Онда су ме сместили у њихов службени ауто и повезли у Липљан. На пола пута им је јављено да ипак идемо у Приштину. Тамо смо стигли око 23.30 где су нас чекала друга два полицајца“, прича Дамјановић. 

„Полицајац из Еулекса ме је питао да ли је против мене вођен поступак и да ли сам некада учествовао у ратним формацијама, на шта сам им одговорио да никада нисам учествовао у рату и да против мене никада није вођен поступак. Други полицајац ме је препознао и рекао да ме се сећа из Липљана и да сам током рата био у цивилу. Онда су ми скинули лисице. Полицајац из Еулекса ми је рекао да не зна о чему се ради и зашто сам приведен, али да постоји потерница за мном. Поновио је да не зна због чега“, рекао је Дамјановић.

Дамјановић је за УНС истакао да је и даље у шоку и да се не осећа безбедно јер не зна да ли ће га поново привести када наредни пут буде покушао да уђе на Косово и Метохију.

„Мој син је јуче био на инфузији, примио је ињекције, потресао се“, каже Дамјановић и истиче да „верује да је пуштен због реакције Канцеларије за Косово и Метохију која је, након што их је његов син обавестио о догађајима, све време била на вези са Приштином“.

„Верујем да сам због њихове реакције пуштен синоћ, иначе би ме задржали 48 сати“, рекао је Дамјановић.

УНС истиче да је неприхватљиво привођење новинара без икаквих доказа и тражи од Еулекса да што пре истражи и саопшти због чега је новинар Драган Дамјановић приведен.

Коментари (1)

Остави коментар
уто

07.06.

2016.

Јосиф Панчић [нерегистровани] у 20:14

Дамјановић је и академик

Аман, зашто је Драган Дамјановић приведен? Зашто медији о томе ћуте? Иначе, Дамјановић је новинар у пензији, а већ неколико година је генерални секретар СКИН- Српске краљевске академије истраживача и научника, иначе има звање академика.

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси