Насловна  |  Саопштења  |  УНС: Општина Апатин и Комисија за контролу државне помоћи да поштују уговор и Закон
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Саопштења

19. 09. 2016.

УНС: Општина Апатин и Комисија за контролу државне помоћи да поштују уговор и Закон

Удружење новинара Србије (УНС) протестује због једностраног суспендовања уговора између Општине Апатин и Телевизије Апатин о суфинансирању медијских садржаја од јавног интереса и тражи од Општине и Комисије за контролу државне помоћи да поштују уговор и Закон о јавном информисању и медијима. УНС подсећа да је Општина Апатин тражила од Комисије за контролу државне помоћи да провери суфинансирање ТВ Апатин због „сумње да је ова телевизија прекорачила износ де минимис државне помоћи“.

Комисија је, како је УНС-у рекао председник Општине Апатин Радивој Секулић, послала обавештење Општини да обустави суфинансирање ове телевизије до краја провере.

ОО СНС из Апатина, чији је Секулић повереник, у саопштењу објављеном 8. септембра навео је и да је “Влада Републике Србије званично забранила локалној самоуправи да даље финансира ТВ Апатин наводећи као разлог што им је општина претходне три године исплатила преко 23 милиона динара – што није у складу са законом”.

Међутим, на молбу УНС-а да достави доказ за ту тврдњу, Секулић је наводе ОО СНС-а за УНС демантовао.

„Каква забрана Владе, нисмо ништа добили. Не знам зашто је ОО то написао, то није тачно, не могу да испратим све што пишу. Ми смо само послали допис Комисији да испита да ли је ТВ Апатин прекорачила средства. Општина је у озбиљној финансијској кризи, многа предузећа још увек нису добила новац, гледамо како све да исплатимо и исплаћујемо селективно“, рекао је Секулић.

Документ којим Комисија тражи обуставу суфинансирања УНС данас није могао да добије ни у Комисији за контролу државне помоћи, нити у Општини Апатин.

Како је УНС-у рекао уреднички колегијум ТВ Апатин, „ово је први пут да председник једне локалне самоуправе жели да уништи и укине два локална медија – Телевизију Апатин и недељник Нови глас комуне“.

„Општина нас ниједном није позвала да нас обавести да постоји неки проблем. Не поштују уговор већ више од три месеца. Од како је дошла нова власт није исплаћен ниједан динар на основу уговора о суфинансирању. Само су сазвали конференцију и саопштили да је Комисија наложила да се до краја истраге обустави суфинансирање, али ми до данас нисмо видели тај документ“, наводе из ТВ Апатин.

УНС подсећа да је телевизија Апатин и раније трпела притиске од стране власти. Последњи пут у мају ове године када је извештавала о томе да су локални напредњаци киднаповали носиоца локалне листе Српске радикалне странке Миодрага Павловића испред зграде Општине.

УНС истиче да је суспендовање уговора, непоштовање уговорних обавеза и кршење Закона о јавном информисању и медијима недопустиво и сматра да је прекид суфинансирања локалне телевизије притисак на слободу медија довођењем новинара и медијских радника до ивице егзистенције.

Коментари (1)

Остави коментар
пон

19.09.

2016.

anonymous [нерегистровани] у 20:54

jel ja to dobro vidim

Ovaj predsednik opštine Apatin Sekulić je i poverenik-predsednik apatinskog SNS-a. I on kao prvi čovek SNS-a jedne opštine ne zna ko mu piše saopštenja i šta pišu. On jadan od posla ne može da prati šta LAŽE njegov SNS!!! On ne zna ZAŠTO JE TO SNS Apatin, (kome je on šef )napisao?! Kako reče Vučić: oni nisu obični idioti, oni su kompletni idioti!!! Kaže, taj Sekulić da "ne može da isprati šta oni (kojima je šef pišu -lažu)". Saopštenja se ne prate, ona se čitaju. Podrška TV Apatin, kakvih ljudi ima na vlasti, neka im je Bog u pomoć.

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси