Насловна  |  Саопштења  |  УНС: Штрајк Јовице Васића оправдан, мењати медијско законодавство
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Саопштења

14. 10. 2016.

УНС: Штрајк Јовице Васића оправдан, мењати медијско законодавство

Удружење новинара Србије (УНС) подржава новинара нишких „Народних новина“ Јовицу Васића у борби да оствари своја радна права, али апелује на њега да ту борбу води правним и законским средствима, а не нарушавањем здравља штрајком глађу. Новинар Васић већ четири дана штрајкује глађу испред зграде Главне полицијске станице у Нишу због тога што је, како наводи, “доведен до просјачког штапа” и “годинама ради у ропским условима”.

 

Васић стоји на улици носећи на мајици натпис “Штрајк глађу због заштитника лопова и дерикожа”. У “Народним новинама” ради већ 22 године.

Огорчен је “због положаја новинара” и “инспекције рада која не реагује на његове дописе о раду на црно у овом нишком медију”. Истиче да се у “Народним новинама” „материјални положај и услови рада новинара нарочито погоршали откако је пре десетак година породица Радомировић купила овај медиј“.

УНС позива власника „Народних новина“, Тимочких новина, недељника “Слобода” из Пирота, РТВ Belle amie, Телевизије Блаце, Телевизије Сокобања и Нишке телевизије Витка Радомировића да омогући синдикално организовање запослених које је брутално онемогућио када је пре десетак година постао власник „Народних новина“.

УНС тражи од Испекције и Министарства рада да поступе по Васићевим притужбама, а од његовог послодавца да новинар не трпи последице због штрајка.

УНС подсећа да је Град Ниш један од ретких градова који је и ове године издвојио значајна средства за финансирање медијских пројеката и да би положај новинара и медијских радника морао да буде бољи.  

УНС такође истиче да су правилима о додели државне помоћи de minimis, која прописују да издавач медија у периоду од три године може за пројектно финансирање добити највише 23 милиона динара, и власницима медија неправедно наметнута финансијска ограничења и да се прописи у овој области морају мењати.  

 УНС још једном тражи да се мења медијско законодавство и прихвати иницијатива УНС-а да локалне самоуправе за пројектно суфинансирање медијских садржаја из својих буџета издвоје најмање 2 одсто, док за велике градове као што су Нови Сад, Ниш и Београд тај износ може да буде и мањи.  

Коментари (3)

Остави коментар
уто

18.10.

2016.

nislija [нерегистровани] у 11:16

mediji

Jos neku godinu i UNS,NUNS, i ostala udruzenja nece imati clanove.
Ocigledno je da privatizacija medija po svaku cenu, donosi OCEKIVANE rezultate.

Одговори
пет

14.10.

2016.

Član od 1984. [нерегистровани] у 22:56

Licemerje bez granica

Nemojte vi, gospodo koja vodite UNS, nikoga više da branite! Ovaj i stotine drugih novinarskih zlosrećnika su žrtve dosovske "demokratizacije" i "modernizacije" Srbije, uključujući i medijsku, čiji ste protagonisti i promoteri u "slobodnim" medijima bili upravo vi, a sada se stavljate u njihovu zaštitu, prozivate druge, gotovo naređujete šta treba da rade... To, zaista, prevazilazi krajnje granice svakog licemerja, čak i onog najraskošnijeg, smajlovićevskog...

Одговори
пет

14.10.

2016.

Цвико [нерегистровани] у 15:03

Глад и безнађе

Гладују и у Студију Б у самом центру Београда. Тоје плод медијских реформи Тасовца, Мирковића, Верана Матића, Гордане Предић итд-

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси