Насловна  |  Саопштења  |  У одговору УНС-у МУП навео: Полиција може спречавати новинаре у обављању задатака
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Саопштења

27. 01. 2010.

У одговору УНС-у МУП навео: Полиција може спречавати новинаре у обављању задатака


Министарство унутрашњих послова Србије је одговорило УНС-у да је припадник полиције спречавао фоторепортера "Курира" да фотографише лидера ЛДП-а Чедомира Јовановића. У одговору стоји да полицајци имају право да сперечавају лица да сликају личности које су под безбедносним мерама и да су се овом приликом обе стране недолично понеле.

"Наиме, на основу службене белешке коју смо на захтев Кабинета добили од припадника МУП-а, који је тога дана био у обезбеђењу г-дина Јовановића, дошли смо до сазнања да је екипа "Курира" тога дана седела у приватном аутомобилу, без обележја. У тренутку доласка г-дина Јовановића из паркираног аутомобила изашао је грађанин са фотоапаратом и почео да слика. Један од припадника обезбеђења је захтевао да се то лице легитимише, што је он одбио, тражећи да се полицијски службеник легитимише, што је овај и урадио, представивши се као радник МУП-а", стоји у одговору.

"Није на припаднику обезбеђења да слободно процењује да ли је неко фотограф, терориста или обичан грађанин. Његова дужност и обавеза је да дотично лице легитимише. То није случај само у Србији. Надам се да свако ко се бави новинарском професијом зна, да без одобрења безбедносних служби, нигде у иностранству не може прићи штићеним личностима", наводи се даље у одговору.

На питање УНС-а имају ли полицајци који обезбеђују носиоце јавне власти осим обавезе да се брину за безбедност и овлашћења да спречавају новинаре/фоторепортере да обављају своје задатке, добијен је потврдан одговор уз кратко образложење "ако прецене да је то небезбедно".

МУП је навео и да је у овом случају дошло до неспоразума и недоличног понашања и једне и друге стране, као и да је редакцији "Курира" изразио жаљење због немилог догађаја уз молбу да следећи пут следе упутства и правила.

У одговору УНС-у стоји да је на основу процена безбедносних служби да је г. Јовановићу угрожена безбедност, он почетком 2009. године добио обезбеђење МУП-а, Управе за обезбеђење јавних личности и објеката, и да Јовановић, поред тога, има и приватно обезбеђење.

Удружење новинара Србије обратило се МУП-у 18. јануара тражећи одговор да ли је особа која је на груб начин спречавала фоторепортера да на јавном месту фотографише лидера ЛДП-а Чедомира Јовановића полицајац. УНС је питао и да ли полицајци који обезбеђују носиоце власти имају овлашћења да спречавају новинаре да обављају своје задатке, као што се у овом конкретном случају догодило.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси