Насловна  |  Саопштења  |  Коалиција: Утврдити ко је угрозио безбедност власника За медије Душана Војводића

15. 11. 2016.

Коалиција новинарских и медијских удружења (УНС, НУНС, НДНВ, АНЕМ и Локал прес) тражи од полиције и тужилаштва Зајечара да покрену истрагу поводом одвртања завртња на точковима аутомобила новинара и власника продукције За медија Душана Војводића и утврде има ли овај инцидент везе са новинарским послом који обавља.

Како је Коалицији рекао Војводић, 2. новембра кренуо је са колегом Дејаном Тодоровићем из Зајечара ка Сокобањи.

„Између Звездана и Гамзиградске бање чули смо на аутомобилу звук који је подсећао на вибрацију. Прво нисмо обраћали пажњу. Када смо из Сокобање кренули за Београд звук се појачавао. На ауто-путу смо закључили да не можемо да возимо брже од 100 километара на сат. Стајали смо неколико пута да проверимо шта је. Када смо стали код мотела 'Појате' колега Дејан Тодоровић је узео кључ за точак и утврдио да су нам олабављени брезони на предњем и задњем десном точку. Затегли смо их и тако стигли у Београд“, рекао је Војводић и додао да је 28. октобра мењао гуме на аутомобилу, али да га је пре спорног дана возио и да није било проблема са точковима.

„Сматрам да су непознате особе то урадиле у ноћи између 1. и 2. новембра, пре мог пута у Сокобању“, каже Војводић.

Како истиче, мисли да су олабављени брезони последица посла којим се бави, јер је „кроз свој истаживачки и новинарски рад указивао на многобројне злоупотребе и малверзације у Градској управи у Зајечару, али и на уништавање артерских чесми у овом граду, као и на загађивање артерске воде од стране 'Хотела Србија Тис'“.

„Власници тог хотела, којима је због писма које сам послао надлежном министарству дан раније била инспекција, поднели су и кривичну пријаву против мене, али ју је тужилаштво у Зајечару одбацило. Добијао сам претње и од глумца Вујадина Милошевића и бившег градоначелника Зајечара Бошка Ничића, да ме чека кристална ноћ кад дођу на власт“, прича Војводић.

Он додаје да се За медија чији је власник „осим приче о чесмама, бави и озбиљним истраживањем о трошењу јавног новца и проневерама стотина милиона динара у Граду Зајечару“.

Како каже, не жели да „упире прстом“ ни у кога, али жели да укаже на евентуалне мотиве напада јер је „бавећи се новинарским послом стекао непријатеље и сасвим је сигуран да је ово урађено намерно“. Душан Војводић је случај пријавио полицији.

Коалиција истиче да је дужност полиције да обезбеди сигурност свим грађанима, а посебно новинарима који раде посао од јавног значаја и суочавају се са безбедносним претњама оних на чије незаконите послове указују. Од полиције и тужилаштва Зајечара очекује се да што пре спроведу истрагу и о њеним резултатима обавести јавност.

Удружење новинара Србије (УНС)
Независно удружење новинара Србије (НУНС)
Независно друштво новинара Војводине (НДНВ)
Асоцијација независних електронских медија (АНЕМ)