Насловна  |  Саопштења  |  Коалиција: Судска пракса и непрецизна законска решења угрожавају опстанак медија
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Саопштења

07. 02. 2017.

Коалиција: Судска пракса и непрецизна законска решења угрожавају опстанак медија

Коалиција новинарских и медијских удружења указује да лоша судска пракса и непрецизна законска решења угрожавају опстанак медија, који и иначе раде у веома неповољном економском окружењу.

Коалиција је чврсто привржена поштовању ауторских права и интелектуалне својине, али мора да примети да се протеклих година створио опасан бизнис-модел, односно да поједини фотографи и адвокатске канцеларије, користећи лошу судску праксу и недовршене законе, остварују огромне профите, притом угрожавајући опстанак медија и медијски плурализам.

Коалиција ће се званично обратити надлежним судовима захтевајући измену судске праксе, и позваће се на експерте за ауторска права који тврде да фоторепортери морају да имају заштиту, али да она не сме да буде прекомерна и да гуши слободу изражавања.

Коалиција сматра да би под хитно требало покренути озбиљну јавну расправу о промени Закона о ауторским и сродним правима, како би се убудуће спречила злоупотреба ауторских права.

Судови су, нажалост, постали аутомат за досуђивање драконских, потпуно непримерених накнада штете у пресудама против медија који су прекршили ауторска права, занемарујући карактеристике појединих случајева, контекст у којем су се они десили и финансијску могућност медија, посебно локалних и регионалних, од којих је већина већ дуго на ивици опстанка. Морамо констатовати да се поједини фотографи и адвокатске канцеларије користе и нечасним средствима.

Садашња судска пракса и непрецизна законска решења довели су до тога да многи медији аутоматски пристају на вансудска поравнања и плаћају велике износе адвокатским канцеларијама који организовано претражују интернет тражећи разлог за тужбу, а повод за тужбу могу бити и фотографије објављене и пре десетак година. 

Коалиција позива своје чланове да у свом раду стриктно поштују концепт ауторских права, и да се у том смислу свакодевно едукују, али апелујемо и на фотографска удружења да заједнички пронађемо модел који би спречио непримерено богаћење појединих фотографа и адвокатских канцеларија науштрб сиромашних медија и новинара.

Коалиција новинарских и медијских удружења

Београд-Нови Сад-Крагујевац, 7. фебруар 2017.

Удружење новинара Србије – УНС
Независно удружење новинара Србије – НУНС
Независно друштво новинара Војводине – НДНВ
Асоцијација независних електронских медија – АНЕМ
Асоцијација локалних независних медија - Локал прес

Коментари (3)

Остави коментар
уто

07.02.

2017.

Vladimir [нерегистровани] у 19:54

Saopštenje jednog fotografa

Sve piše ovde:

https://www.facebook.com/supurovic/posts/10155852207034863

...
Zar se u novinarskim školama ne uči prvo da se ne krade tuđe? Naučite da ne kradete, naučite da ne uzimate tuđe bez pitanja. To je nekad spadalo u osnovno kućno vaspitanje.

Одговори
уто

07.02.

2017.

Fotograf [нерегистровани] у 19:49

Saopštenje

Sloboda izražavanja nije sloboda izrabljivanja drugih. Svako ko stvara mora da bude zaštićen da neće neko upotrebljavati njegovo delo bez pravične nadoknade.

Iznosi naknada za kršenje autorskih prava su unapred poznata. Svaki medij koji se odluči da prekrši nečija autorska prava, zna unapred, pre kršenja prava, koliko će morati da plati. Ako su iznosi drakonski to bi trebalo da deluje odvraćajuće od kršenja zakona, što jeste svrha svakog kažnjavanja.

Ako su mediji siromašni i na ivici opstanka, što se onda upuštaju u nezakonite radnje za koje unapred znaju da će ih skupo koštati? Zašto jednostavno ne odluče da ne krše zakon? To što je neko siromašan nije baš opravdanje da se krade, zar ne?

Sudske naknade jesu visoke, ali kada bi mediji pitali autore fotografija za prava korišćenja, oni bi u najvećem broju slučajeva dobiili to ili besplatno ili sa vrlo malom nadoknadom. Kada stvar ode na sud, onda je iznos sasvim drugačiji, jer tada se ne naplaćuje samo korišćenje autorskog dela: naplaćuje se - krađa, naplaćuje se poniženje, naplaćuje se uvreda.

Prosto, novinari, kad bi ste pitali, mnogo bi ste bolje prošli. Iznenadili bi ste se koliko bi bolje prošli. Ali kad ukradete, naravno da ćete proći veoma loše. Zato što svaki lopov treba da prođe loše.

Fotografe koji se neprimereno bogate nauštrb novinara koji im kradu fotografije je lako saseći u korenu - nemojte im krasti fotografije i onda oni neće imati osnov da od vas naplate nadoknadu. A možete ida im napakostite tako štom neće fotografije uzimati ni legalno, tako da im zakinete i taj dinar.

Što vam je zapelo da kradete fotografije baš od onih koji najljuće nalaćuju? Zaobiđite ih. Uzmite im koru hleba iz ruke tako to im nećete ukrasti fotografiju pa onda oni neće moći da se bogate na vama.

I naravno, obrazujte se. Zar se u novinarskim školama ne uči prvo da se ne krade tuđe? Naučite da ne kradete, naučite da ne uzimate tuđe bez pitanja. To je nekad spadalo u osnovno kućno vaspitanje.

Одговори
уто

07.02.

2017.

Neša... [нерегистровани] у 18:00

Hm...

Danas se bune oni koji se nisu bunili protiv Dinkićevih propisa, medijskih strategija i odluka (de)regulatornih tela pre desetak godina koji su trasirali put za uništenje medija. Ovo su posledice.

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси