Насловна  |  Саопштења  |  Коалиција: Незаконити конкурси Владичиног Хана, Мајданпека и Ћуприје
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Саопштења

21. 02. 2017.

Коалиција: Незаконити конкурси Владичиног Хана, Мајданпека и Ћуприје

Коалиција репрезентативних новинарских и медијских удружења коју чине УНС, НУНС, НДНВ, АНЕМ и Локал прес неће предложити своје кандидате за чланове конкурсних комисија у општинама Владичин Хан, Мајданпек и Ћуприја поштујући заједнички став да не учествују у раду комисија локалних самоуправа чији јавни позиви нису у складу са Законом о јавном информисању и медијима и подзаконским актом.

Општина Владичин Хан расписала је 27. јануара Јавни позив за учешће на конкурсу за суфинансирање пројеката ради остваривања јавног интереса у области јавног информисања у 2017. години. Конкурсом нису опредељени најмањи и највећи износ средстава која се одобравају по пројекту, како је то прописано републичким Правилником о суфинансирању пројеката за остваривање јавног интереса у јавном информисању. Два званична упозорења (30.01. и 9.02.) Коалиције упућена председнику општине Горану Младеновићу игнорисана су а конкурс Владичиног хана није допуњен.

Општина Мајданпек у свом Јавном конкурсу за суфинансирање пројеката у области јавног информисања ради остваривања јавног интереса у 2017. години, објављеном 2. фебруара, такође није определила највећи и најмањи износ по пројекту. Ни конкурс Мајданпека није измењен после два упозорења Коалиције (3.02. и 13.02.) председнику општине Дејану Вагнеру. 

Општина Ћуприја је 3. фебруара расписала Јавни позив за учешће на конкурсу за суфинансирање пројеката ради остваривања јавног интереса у области јавног информисања у 2017. години. Ни овим конкурсом није опредељен најмањи и највећи износ који може бити додељен по једном пројекту, због чега је Коалиција упутила примедбе председнику општине Нинославу Ерићу. Међутим, упркос обећању, конкурс није коригован.

Како ни након реаговања Коалиције новинарских и медијских удружења Владичин Хан, Мајданпек и Ћуприја нису ускладили конкурсе са Законом, Коалиција је одлучила да не учествује у раду комисије за оцењивање пројеката који ће се суфинансирати из буџета тих општина.

Коалиција новинарских и медијских удружења:

Удружење новинара Србије
Независно удружење новинара Србије
Независно друштво новинара Војводине
Асоцијација независних електронских медија
Пословно удружење асоцијације локалних и независних медија ‘’Локал пресс’’

Београд - Нови Сад – Крагујевац, 21. фебруар 2017.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси