Насловна  |  Саопштења  |  УНС: Наставити истрагу околности смрти Даде Вујасиновић
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Саопштења

08. 04. 2017.

УНС: Наставити истрагу околности смрти Даде Вујасиновић

Удружење новинара Србије (УНС) подсећа да се данас навршава 23 године од смрти новинарке Радиславе Даде Вујасиновић и тражи од Вишег јавног тужилаштва да настави истрагу пошто извештај Националног форензичког института у Хагу није утврдио узрок и начин смрти новинарке „Дуге“.

Националном форензичком институту у Хагу Министарство правде проследило је септембра 2015. године доказе, али је закључак извештаја достављеног Вишем јавном тужилаштву јула прошле године да „повреде које је критичном приликом задобила покојна Радислава Дада Вујасиновић могу бити резултат убиства, самоубиства или несрећног случаја”.

Како је УНС-у речено у Вишем јавном тужилаштву, поводом смрти Радиславе Даде Вујасиновић у току је предистражни поступак.

„Тек када се оконча предистражни поступак тужилац ће бити у могућности да оцени и процени да ли се и у чијим радњама стичу обележја бића неког кривичног дела за које се гоњење предузима по службеној дужности, те на који начин и у ком правцу ће бити усмерено евентуално даље вођење поступка. Статус овог предмета и даље је отворен и активан и није донета одлука у било ком правцу“, речено је УНС-у у Вишем јавном тужилаштву.

УНС подржава и цени рад Комисије за истрагу убистава новинара и очекује да ће Више јавно тужилаштво, уз помоћ Комисије, наставити истрагу и коначно расветлити околности смрти Даде Вујасиновић.

Радислава Дада Вујасиновић пронађена је мртва 9. априла 1994. године у свом стану у Трећем булевару 118 у Новом Београду. У записнику који је сачињен после обављене обдукције наведено је да је умрла дан раније, у 1.30 сати.

Званична верзија догађаја тада била је да је Дада Вујасиновић извршила самоубиство, пуцњем у груди из ловачке пушке. Истрага је до сада обнављана неколико пута.

Породица Даде Вујасиновић је ангажовала и приватног балистичара Зорана Јовановића који је утврдио да је на фотељи осим Дадине, била још једна крвна гупа, што указује да је у стану била још једна особа. Његов налаз достављен је Тужилаштву у децембру 1994. године, али је одбијен.

Балистичар  Владимир Костић 2008. године обавио је низ вештачења. Он је предао суду свој налаз у коме се наводи и да су у телу Даде Вујасиновић пронађена два филцана чепа, што би значило да је себе усмртила са две патроне из ловачке пушке, односно, да је у себе морала да пуца два пута, што није могуће.

Након тога, Окружни јавни тужилац у Београду у јануару 2009. године, преквалификовао је случај у убиство уместо самоубиства и покренуо преткривични поступак.

Проблем у решавању околности смрти новинарке „Дуге“ био је и недостатак доказа. Када је Комисија за истраживање убистава новинара почела са радом суочила се са више пута понављаном тврдњом да су докази изгубљени, вероватно страдали у НАТО бомбардовању полицијског објекта, али је на инсистирање Комисије извршена додатна провера и докази су пронађени и послати Националном форензичком институту у Хагу.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси