Насловна  |  Саопштења  |  Одговор на саопштење Владе Србије: УНС није подржао медијске законе
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Саопштења

20. 09. 2017.

Одговор на саопштење Владе Србије: УНС није подржао медијске законе

Удружење новинара Србије (УНС) није подржало медијске законе донете 2014. године, како се може закључити из данашњег саопштења Владе Србије, у ком је наведено да је за повлачење државе из медија и пројектно финансирање предвиђено овим законима постојала "широка сагласност медијских удружења, цивилног сектора и међународних институција".

Подсећамо Владу Србије да нисмо подржали законе јер нису прихваћени захтеви УНС-а да се одреди минимум буџетског издвајања за пројектно суфинансирање медија - као што постоји за финансирање политичких партија - увођење казнених одредби за органе власти који не распишу конкурсе за суфинансирање медијских садржаја, прописивање рокова у ком су органи власти обавезни да распишу конкурс и поштена приватизација медија.

Кључни захтев УНС-а да се законом пропише минимално издвајање буџетских средстава за локалне медије, а наш предлог је био да то буде 2%, нису подржала остала новинарска и медијска удружења, али ни стручњаци Европске комисије из Брисела, што је било пресудно да Влада не уважи предлог највећег и најстаријег новинарског удружења у Србији.

Данашња пракса пројектног суфинансирања медија изгледа као процес са рупама на јако важним местима. То значи да поједине локалне самоуправе уопште не издвајају новац за медије и не расписују конкурсе, јер казне за такве поступке нема, буџетска издвајања за медије су недовољна за остваривање јавног интереса, конкурси се уместо на почетку године расписују и новац расподељује средином или крајем године, а комисије за расподелу новца често нису репрезентативне. То су показатељи кризе овако осмишљеног система пројектног финансирања медија. 

Коментари (5)

Остави коментар
пет

22.09.

2017.

Fotoreporter [нерегистровани] у 15:42

Za sve pare

Ja mislim da bi iz protesta Nino Brajović trebao da napusti nameštenje u Vladi Srbije. Glupo je da bude državni sekretar ako je već bio protov medijske strategije. Ups... Pa, uparvo on, Nino, Vukašin, onaj nesrećni Mirković i još par njih su streteški izgurali taj nakaradni zakon. Za sve pare su se krljali sa nama. A mi smo želeli samo da radimo i učinimo nešto dobro za našu zajednicu, kao i za svoje porodice. Barem većina nas. Eto.

Одговори
пет

22.09.

2017.

anonymous [нерегистровани] у 13:46

Re:

Svaka cast. Ne zaboravlja se lako.Samo ne zelim da vracam film ponovo u ono vreme. Koliko puta sam uputila pitanja UNS-u - ko, koga i od cega stiti i cije smo udruzenje? Sada povratka nema. Sve je bespovratno unisteno.Lokalni mediji su proslost a ono cega smo svedoci je bruka.Nas lokalnih novinara sigurno ne. Doduse nema odgovornosti ni onih koji su izdali svoje i pomogli da do ovoga dodje.Nema ko ni da ih pozove na odgovornost jer gladna usta imaju drugu brigu, da prezive.Samo nije jasno cemu sada oglasavanje?.Kada se cutalo toliko ,nema potrebe ni sada govoriti, pa makar to bila samoodbrana.Nase Udruzenje , Udruzenje novinara je bilo vetar u ledja unistiteljima srpskih , pre svega ,lokalnih medija i tu odstupanja nema. To je jedina istina koja je clanove UNS-a pravo sa posla isterala na ulice.Mozda bolje nismo ni zasluzili kada smo to dozvolili.Na zalost povratka nema.

Одговори
чет

21.09.

2017.

anonymous [нерегистровани] у 08:01

Re:

A kako to da grad koji je veći 10 puta od mog, ima budžet veći za 24 puta...Vojvodina radi da se Novi Sad gradi!

Одговори
сре

20.09.

2017.

Član od 1984... [нерегистровани] у 22:57

Neznanje, neznanje, neznanje...

A iz vašeg saopštenja bi moglo da se zaključi kako je UNS ozbiljno sagledao posledice izlaska države iz medija (tragične, kako se vrlo brzo ispostavilo) i zbog toga je bio protiv Zakona i javnom informisanju.

A, nije!

UNS je samo insistirao na jednom potpuno nepromišljenom i nerazumnom zahtevu koji niko normalan ne bi prihvatio i koji je u zemlji ekonomske snage kakvu ima Srbija zaista neostvarljiv, a koji sada koristite kao alibi.

Ilustracije radi:

Da je prihvaćen zahtev UNS da se u Zakon ugradi obaveza da se iz budžeta za konkursno sufinansiranje medija izdvoji 2 %, samo grad Novi Sad čiji budžet je oko 24 milijarde bi, godišnje, za to morao da usmerava 480 miliona dinara ili 4 miliona evra!

Istovremeno, AP Vojvodina čiji budžet je oko 64 milijarde bi, Tm, za konkursno sufinansiranje medija morala da izdvaja čak 1,28 miliajrdi dinara ili 10,6 miliona evra!

Pa, gde se to još na svetu, pametna gospodo iz UNS, tolike pare izdvajaju za sufinansiranje privatnih medija?

I kakvog bi to, vizionari iz UNS, imalo smisla ako se - a za to ne morate da bude matematički geniji - izdvajanja na kojima ste vi, tako dalekovido, insistirali, stave u korelaciju recimo sa činjenicom da celokupan sistem Radio-Televizije Vojvodine - dva celodnevna TV kanala sa redakcijom na srpskom i 10 redakcija za programe na jezicima manjina i 4 celodnevna radijska kanala sa programom na srpskom i 13 manjinskih jezika - državu koja ga regularno finansira kao regionalni javni servis, godišnje košta svega 900 miliona dinara?

Ili u korelaciju sa činjenicom da će AP Vojvodina ove godine za 400 miliona potpuno sanirati onu strahotu na internom odelenju Opšte bolnice u Pančevu kojoj gravitira više 250.000 duša i što je za 150 miliona dinara novim angio salama konačno opremila regionalne bolnice u Subotici, Somboru i Zrenjaninu kojima, opet, gravitira njih još 750.000?!

Uključite, konačno, mozak, ni novinarstvo i briga o njemu bez toga ne mogu!

Одговори
сре

20.09.

2017.

ТЕХНИЧАР [нерегистровани] у 18:15

НЕ ЛАЖИТЕ, ЦЕНЗОРИ

Нисте их подржали, ви сте их креирали заједно са Вукашином. Како вас није срамота? Pa postoje snimci, a uskoro ce ih biti jos vise iz tog perioda, iz emisija, sa javnih rasprava. Vi ste preko medijske koalicije sve kreirali.

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси