Насловна  |  Саопштења  |  УНС: Зашто нисмо потписали саопштење групе „против медијског мрака“
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Саопштења

24. 09. 2017.

УНС: Зашто нисмо потписали саопштење групе „против медијског мрака“

Група невладиних организација и медија која је издала саопштење "За слободу медија" и против "медијског мрака" одбила је предлог Удружења новинара Србије да се тим саопштењем подрже сви локални медији који су под притиском и осуди свако насиље над новинарима, укључујући оно које је прошлог викенда изведено над новинарима Телевизије Пинк и Радио-телевизије Србије.

УНС остаје чврсто при ставу да се медији и новинари не смеју раздвајати на "наше" и "њихове" и да се у акцијама протеста због угрожавања слободе медија и подршке колегама не смеју правити поделе на подобне и неподобне новинаре.

Удружење новинара Србије, највећа и најстарија новинарска организација у земљи, наставиће да се у свакој прилици бори за слободу медија и оснаживање новинара не правећи такве поделе. 

Због ових чињеница и због тога што није прихваћен наш предлог да се осуде сви напади на новинаре и сваки притисак на локалне медије, УНС није имао друге могућности сем да не потпише саопштење групе организација.

У наставку доносимо предлог који је УНС послао и који није прихваћен.

Група је окупљена у знак подршке свим локалним медијима, укључујући Врањске новине, које су - по речима власника Вукашина Обрадовића - угашене због "неиздрживих политичких и економских притисака". Група тражи од свих локалних самоуправа да омогуће слободно извештавање заинтересованим медијима и да не избацују новинаре са седница скупштина, као што се недавно догодило Телевизији Банат у Вршцу. 

Група ће се залагати за јачање локалних медија, основа информисане јавности и демократије, тиме што ће тражити да се уведе обавеза локалних самоуправа да издвајају 2% годишњих буџета за медијске пројекте у јавном интересу. О предлозима за медијске пројекте морају одлучивати комисије које чине представници репрезентативних новинарских удружења како би се обезбедила независност од политичких и економских притисака на извештавање у јавном интересу.

Организације окупљене у овој групи осуђују сваки притисак на новинаре и насиље над њима, без обзира у ком медију новинари раде и од кога ти притисци долазе. Организације окупљене у овој групи подсећају да су у недељи за нама на скупу опозиционих странака физички нападнуте новинарке Телевизије Пинк, које су због повреда задржане у болници, а да су присталице истих странака јајима гађале екипу Јавног медијског сервиса РТС и узвикивале претње на рачун новинара РТС-а.

Борба за слободу медија подразумева сталну активност и будност. Организације окупљење у овој групи обавезују се да ће континуирано инсистирати да се новинарима омогући професионално извештавање и да ће се супротстављати притисцима на новинаре, укључујући физичке нападе, цензуру и економске притиске, без обзира која странка је на власти и за који медиј нападнути новинари раде.

Организације окупљене у овој групи сарађиваће на успостављању поштених радно-правних односа у медијима, како би се економски положај новинара и медијских радника поправио и омогућио јачи отпор сваком покушају да се утиче на професионално извештавање.

Желимо да ова иницијатива прерасте у платформу за дијалог чији ће циљ бити да се залече, а не продубљују поделе у друштву и која ће бити отворена и за власт и за опозицију.

Коментари (2)

Остави коментар
сре

04.10.

2017.

Vladimir Nikolić [нерегистровани] у 11:59

A ostali?

Lokalni mediji se gase već godinama, kako štampani tako i elektronski jer su prethodne vlasti doslovno poštovali stav EU da vlast ne sme da finansira medije, niti da bude njihov osnivač i vlasnik i tako smo ostali bez lokalnih medija u celoj Srbiji. Svetlost u medijski mrak je unelo nekoliko uspešnih privatizacija gde mediji uprkos svim finansijskim problemima funkcionišu i dalje. Sada, kada se uočila greška i kada se insistira da se preko projekata u budžetu pomogne rad lokalnih medija kako bi građani imali bar nekakv vid informisanja u svojoj opštini, javljaju se dušebrižnici i peru savest na primeru jednog medija koji drži njihov istaknuti kolega. Gde su bili pre dve, tri i pet godina da gase ekrane, sajtove i portale kada je stradalo 99 odsto lokalnih medija i učinjena nepopravljiva šteta?

Одговори
уто

26.09.

2017.

Kolega [нерегистровани] у 07:45

Pink, nasilje ?

Novinarke Pink-a NISU BILE prebijene, Lično sam bio tamo i video svojim očima sve šta se događalo. Popodne sam pregledao sve dostupne TV snimke događaja i uverio se da sam u pravu. Mara Dragovič se lepo vidi kako odlazi sa mesta događaja, a odmah zatim i vodi program u studiju. Sve je bila nameštaljka Željka Mitrovića, a kasnije slikanje u urgentnom centru "teško povređenih" novinarki je prst u oko svakom ko ima imalo mozga u glavi. Zatim je usledio cirkus sa "live" uključenjima u urgentni, gostima u studiju, a kulminiralo posetom predsednika države navodno teško povređenim novinarkama koje su zadobile "potres mozga".

Da se razumemo, nisam za bilo kakvo nasilje nad novinarima, ma za koga oni radili, ali ovaj rijaliti u režiji Pink-a se ne može ubrojiti u nasilje nad novinarima, jer je sve vrlo vešto smišljeno i izvedeno.

Na stranu što niko nije pomenuo čoveka kojeg su razbojnici iz obezbeđenja Željka Mitrovića prebili kao stoku i razbili mu glavu (vidi se snimak gde leži na asfaltu, i zatim mu brišu krv sa glave) , što je bilo vrlo ozbiljno nasilje koje je policija u civilu samo otpratila pogledom sa bezbedne udaljenosti.

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси