Насловна  |  Саопштења  |  УНС у акцији Међународне федерације новинара: САД да казне одговорне за убиства новинара у Ираку
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Саопштења

08. 04. 2010.

УНС у акцији Међународне федерације новинара: САД да казне одговорне за убиства новинара у Ираку

Удружење новинара Србије (УНС) придружило се данас акцији Међународне федерације новинара, чији је члан, са захтевом Сједињеним Америчким Државама да прихвате одговорност за смрт једног броја новинара и медијских радника у Ираку.

У писму председнику Сједињених Америчких Држава Бараку Обами, које је УНС, заједно са бројним новинарским удружењима из 150 земаља света, данас послао Белој кући, изражава се забринутост због чињенице да америчка администрација није обезбедила спровођење независне истраге у случајевима насилних смрти новинара у којим су учествовали амерички војници.

Поводом 8. априла, дана сећања на новинаре који су 2003.године убијени у бомбардовању хотела Палестина и дописништва Ал Џазире у Багдаду, УНС и остале чланице Међународне федерације новинара упозоравају америчког председника Обаму да је свака америчка администрација од тада више труда посвећивала правдању америчких војника и улоге њихових команданата, него трагању за одговорнима за убиства новинара.

УНС овом приликом обавештава јавност у Србији да је покренуо нову иницијативу при Комитету за заштиту новинара у Њујорку, како би ова организација, макар и са закашњењем, уврстила у своју евиденцију убијених новинара и медијских радника широм света 16 радника Радио телевизије Србије који су страдали у НАТО бомбардовању 23.априла 1999. године.

Подсећамо да је Комитет за заштиту новинара 1999. године одлучио да радници РТС-а не могу бити уписани у евиденцију убијених медијских радника, наводно због тога што Радио-телевизија Србије, због своје улоге током рата у Босни, није била "легитимна медијска организација".

Поводом 8. априла, који је Међународна федерација новинара прогласила даном сећања на некажњивост одговорних за убиства новинара, Удружење новинара Србије још једном протестује што српске власти нису пронашле убице Славка Ћурувије и Милана Пантића, као и што ни после 16 година нису до краја расветљене околности смрти Дадe Вујасиновић.


Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси