Насловна  |  Саопштења  |  Kоалиција: Начелник општинске управе Велике Плане незаконито преиначио одлуку Kомисије
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Саопштења

01. 11. 2017.

Извор: Kоалиција новинарских и медијских удружења

Kоалиција: Начелник општинске управе Велике Плане незаконито преиначио одлуку Kомисије

Kоалиција новинарских и медијских удружења оштро протестује због одлуке начелника Општинске управе Општине Велика Плана да преиначи предлог комисије која је вредновала пројекте у области јавног информисања на конкурсу ове локалне самоуправе.

Kоалиција захтева од Општине Велика Плана да поништи донето Решење о расподели средстава за суфинансирање пројеката за остваривање јавног интереса у области јавног информисања јер се оно разликује од предлога који је дала комисија, како по предложеним медијима, тако и по предложеним износима.

Иако тврди да се руководио предлогом Kомисије, начелник Општинске управе Горан Тасић је у Решењу о расподели средстава одлуку Kомисије, коју су чинили представници новинарских и медијских удружења, преиначио у чак девет случајева. Kод пет пројеката умањени су износи, код  једног су средства повећана, а један, који је комисија предложила за суфинансирање је потпуно одбацио. Поврх свега, коначним Решењем средства су додељена за два пројекта, за које је Kомисија дала образложене предлоге да се суфинансирање одбије. За та два пројекта је Решењем додељено чак 880.000 динара од укупно 2,5 милиона динара колико је је Јавним позивом било опредељено за суфинансирање медијских садржаја од јавног интереса.

Овакву одлуку начелник је донео без икакве усмене или писмене консултације са Kомисијом, чиме је прекршио Закон о јавном информисању и медијима и злоупотребио рад стручне Kомисије.

Медијска коалиција подсећа да је Законом о јавном информисању и медијима прецизирано да оцењивање медијских пројеката на конкурсу врши стручна комисија састављена од представника независних медијских стручњака, коју решењем именује руководилац органа који је расписао конкурс. Према Правилнику о суфинансирању пројеката за остваривање јавног интереса у области јавног информисања, одлуку о расподели средстава са образложењем доноси руководилац органа који је расписао конкурс „на основу предлога комисије“.

Правилником је дефинисано и право руководиоца органа да уколико „уочи да је комисија дала предлог супротно одредбама закона овог правилника и конкурса, или да садржи другу очигледну грешку, затражи писменим путем од комисије да исправи неправилности или грешке у одређеном року“.

Начелник општинске управе општине Велика Плана то није учинио, већ је без консултације са члановима комисије, изменио њихову одлуку по свом нахођењу. На тај начин, упозоравамо, обесмишљени су јавни конкурс и независност рада стручне комисије, а одлука о суфинансирању јавног интереса враћена у личну надлежност појединца.

Kоалиција новинарских и медијских удружења очекује да се овим поводом јавно огласи Министарство културе и информисања у чијој је надлежности надзор над спровођењем Закона о јавном информисању и медијима.

Реакцију министарства очекујемо тим пре што, када је у питању Општина Велика Плана, ово није први пут да предлог комисије за оцењивање пројеката буде игнорисан и да средства буду додељена по нахођењу начелника општинске управе.

Исто се, наиме, догодило и претходне године. Kоалиција је и тада позвала Министарство да реагује, али се оно није огласило, што је од стране Општине Велика Плана, очигледно, схваћено као сигнал да ће Закон о јавном информисању и медијима и убудуће моћи да крше без икаквих консеквенци.

Kоалиција новинарских и медијских удружења:

Удружење новинара Србије
Независно удружење новинара Србије
Независно друштво новинара Војводине
Асоцијација независних електронских медија
ПУ "Локал прес"

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси