Насловна  |  Саопштења  |  Протест због забране новинарима да извештавају са седнице Скупштине града Чачка
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Саопштења

27. 04. 2010.

Протест због забране новинарима да извештавају са седнице Скупштине града Чачка


Удружење новинара Србије протестује због јучерашњег физичког спречавања новинара у Чачку да прате седницу Скупштине града.

Припадници полиције и предузећа за обезбеђење „Систем ФТО“ спречили су групу новинара, међу којима су биле екипе ТВ Б92, ПИНКА, РТС-а и извештачи Преса, Вечерњих Новости и Блица да уђу у салу где се одржавала седница Скупштине града.

Обезбеђење на улазу у скупштинску салу ангажовано је на основу одлуке председника Скупштине града Чачка Вељка Неговановића, и требало је да забрани улазак групи опозиционих одборника који су удаљени са седнице. Припадници обезбеђења и полиције су, међутим, забранили и новинарима улазак у салу, иако су се новинари уредно легитимисали.

УНС упозорава чачанске власти, полицију и службу обезбеђења да је овим чином грубо прекршен Закон о јавном информисању, посебно чланови 2 и 10, и да је грађанима ускраћено законско право да буду обавештени о догађајима од интереса за јавност.

УНС такође очекује да сви одговорни за јучерашње спречавање новинара да извештавају са седнице Скупштине града Чачка сносе одговорност, и да да та одговорност убудуће буде правило и за представнике власти који крше Закон о јавном информисању, а не само за новинаре.


Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси