Насловна  |  Саопштења  |  Коалиција: Општина Брус заобилази медијски закон
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Саопштења

20. 12. 2017.

Коалиција: Општина Брус заобилази медијски закон

Коалиција новинарских и медијских удружења (УНС, НУНС, НДНВ, АНЕМ и Локал прес) протестује што Општина Брус крши Закон о јавном информисању и медијима тако што средства за јавно информисање, уместо путем конкурса, додељује и на основу уговора о пословно-техничкој сарадњи.

Коалиција позива Општину Брус да са овом праксом престане, а одлуке Скупштине о потписивању ових уговора повуче.

Скупштина Општине Брус усвојила је 15. децембра Одлуку о потписивању уговора о пословно-техничкој сарадњи са РТВ Брус и OLD partners (stvarnostonline), у износу од 360, односно 298 хиљада динара. Износи ће, како стоји у Одлуци, бити исплаћивани у две рате, ретроактивно, за период 1.7.2017. – 31.12.2017. и 1.5.2017. – 31.12.2017. године.

Уговор у који је Коалиција имала увид, односи се на емитовање пословних огласа, телопа са текстовима јавних набавки, обавештења и апеле грађанима и правним лицима, обавештења о спровођењу комерцијалних и некомерцијалних акција, као и „обавештења у облику прилога о донетим одлукама од шире важности за јавност и скупштинским заседањима“.

Како стоји у уговору, „број прилога који општина може да наручи зависи од актуелних догађаја у општини Брус“.

Коалиција подсећа Општину Брус да наручивање прилога о донетим одлукама Општине није у складу са Законом о јавном информисању и медијима који прописује да локалне самоуправе за суфинансирање производње медијских садржаја из области јавног информисања расписују јавне конкурсе, а да о суфинансирању медијских пројеката одлучују стручне комисије састављене од представника новинарских и медијских удружења и медијсксих стручњака.

Коалиција скреће пажњу да је јавни интерес дефинисан Законом о јавном информисању и медијима и да он не може бити предмет пословно-техничке сарадње, односно поруџбине на основу таквих уговора.

Удружење новинара Србије (УНС)
Независно удружење новинара Србије (НУНС)
Независно друштво новинара Војводине (НДНВ)
Асоцијација независних електронских медија (АНЕМ)
ПУ Локал прес (ЛП)

Коментари (1)

Остави коментар
сре

20.12.

2017.

брус [нерегистровани] у 23:29

Нисте у праву

Шта сте се окомили на Општину Брус када ово што је учињено Законом није забрањено. Позивате се на јавни интерес у информисању и суфинансирање медијских пројеката, а превидели сте да у овом случају то и није тема. Средствима локалне самоуправе се суфинансирају пројекти којима се остварује јавни интерес у јавном информисању, а ово што је Општина уговорила није то. Како знате да ће се уговори исплатити са позиције јавног информисања у буџету, а не са неке друге? Који члан Закона о јавном информисању забрањује локалној самоуправи да из буџета плати објављивање обавештења, огласа, образложења донетих одлука? Шта ако медији неће (јер немају обавезу) да то објављују, а локална самоуправа има потребу да грађане обавести?
Овде се не ради о јавном информисању како ви мислите и није реч о суфинансирању пројеката, већ о информативној делатности локалне самоуправе. За похвалу је што желе да грађане упознају са својим одлукама, да их обавесте о јавним набавкама итд. Али, господо то не може да буде остварено пројектним суфинансирањем, већ само на овај начин који је легитиман.
Уосталом, на чијој сте страни ви из Коалиције? Зашто Вам смета што ће медији добити новац да објаве оглас, обавештење о тендру, јавној набавци, одлуци Скупштине општине... Зар треба то да раде бесплатно зато што ви тако мислите?

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси