Насловна  |  Саопштења  |  УНС: Ако НБС не забрањује кредите медијима и удружењима, нека забрани банкама да их незаконито ускраћују
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Саопштења

19. 01. 2018.

УНС: Ако НБС не забрањује кредите медијима и удружењима, нека забрани банкама да их незаконито ускраћују

Удружење новинара Србије (УНС), поводом јучерашње тврдње Народне банке Србије (НБС) да није забранила банкама да дају кредите медијима, позива националну банку да утврди ко је одговоран за то што пословне банке дискриминишу новинаре, медије и удружења грађана и не дозволи такву праксу.

С обзиром на то је НБС дужна да контролише да ли пословне банке раде у складу са прописима, УНС је спреман да јој достави чињенице које недвосмислено потврђују да велики број банака дискриминише медије, новинаре и цивилни сектор.

УНС има доказе да поједине пословне банке не поштују законску обавезу да се приликом одобравања кредита искључиво руководе „финансијским стањем дужника – правног лица, односно кредитном способношћу дужника – физичког лица, као и вредношћу и правном сигурношћу његове кредитне заштите“, а на коју се позива НБС у свом саопштењу.

УНС жали што НБС није нашла за сходно да провери наводе о којима је УНС писао још у октобру прошле године.

УНС позива националну банку да провери пословање макар оних банака за које је Удружење утврдило да без законског основа не одобравају кредите новинарима, медијима и удружењима грађана, а то су Рајфајзен, Војвођанска и Интеза банка.

УНС подсећа да се поводом овог проблема обратио и Заштитнику грађана којем је у децембру послао доказе о дискриминацији, али он још увек није званично одговорио.  

Коментари (1)

Остави коментар
суб

20.01.

2018.

Мишко [нерегистровани] у 21:07

Немају када

Шта да кажем, додам приговорим... Очигледно је да Народна банка Србије ради у интересу богатих, битанги које дефинишу либерални капитализам у најгорем могућем смислу!!! Сирота Јоргованка, није урадила ништа од оног што је другима спочитавала... Није себи плату смањила а друге је критиковала и пљувала! Али јбг трошкови се увећали, фризура сваки дан, нова креација сваких 24 сата! СНС није партија, политичка опција, ВЕЋ ИНТЕРЕСНА ГРУПА КОЈА СЕ ТРУДИ ДА СЕ ОБЕЗБЕДИ МАТЕРИЈАЛНО ДОК СУ У ПОЗИЦИЈИ ДА МОГУ ДА ЗГАЗЕ, УНИШТЕ СВЕ СВЕТО!!! ОБИЧНА РУЉА ПОЛУПИСМЕНИХ БИТАНГИ КОЈЕ СУ СРЕЋНЕ КАДА СЕ ВИШЕ ПОКЛОНЕ ОД СВОЈИХ ПАРТИЈСКИХ КОЛЕГА, УВЛАКАЧА ИЗ СВИХ ПОРА ДРУШТВА!!!

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси