Насловна  |  Саопштења  |  УНС: „Српски телеграф“ објављивањем узнемеривајућег садржаја прекршио Закон о јавном информисању и новинарски Кодекс
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Саопштења

05. 06. 2018.

УНС: „Српски телеграф“ објављивањем узнемеривајућег садржаја прекршио Закон о јавном информисању и новинарски Кодекс

Удружење новинара Србије (УНС) протестује због објављивања узнемиравајућег садржаја на насловној страни данашњег „Српског телеграфа“ чиме су прекршени Закон о јавном информисању и медијима и Кодекс новинара Србије. Дневни лист „Српски телеграф“ је на данашњој насловној као и на првим странама објавио узнемиравајуће фотографије са места убиства певачице Јелене Марјановић.

УНС подсећа да је чланом 79. Закона о јавном информисању и медијима прописано да се „приказом или описом сцене насиља у медију или медијском садржају не сме се повредити достојанство жртве насиља“.

УНС истиче да је овим фотографијама и текстом повређен Кодекс новинара Србије у деловима који прописују заштиту права на достојанство жртве злочина и претпоставке невиности осумњиченог као и да су повређена права жртвине малолетне ћерке.

УНС упозорава новинаре да су  дужни да у складу са Кодексом воде рачуна о томе да извори информација често следе своје интересе или интересе друштвених група којима припадају и прилагођавају своје исказе тим интересима.

УНС подсећа да је прошле године Савет за штампу утврдио да је у 2017. и 2016. године најдрастичније кршење Кодекса новинара било у случају убиства Јелене Марјановић.

Коментари (1)

Остави коментар
чет

07.06.

2018.

Slavujko [нерегистровани] у 11:10

LESINARI...

Ne mogu da razumem ovakav, ljigav, ponizavajuci i dodvornicki stav UNS?! SVE, dakle SVE koji se ogrese o Kodeks UNS - IZBACITI IZ UDRZENJA!
Kakva polemika? Ovakvi ispadi i sadizam su ponasanja najmonstruoznijih LESINARA (!) koji ne zasluzuju ni da novine uzmu u ruke a da ih uredjuju!!!
Ovo je i SAMARCINA za aktuelnu Vlast u Srbiji koja, ako ne reaguje najostrije prema ovakvim spodobama - MORA DA PODNESE OSTAVKU - KOLEKTINU!

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси