Насловна  |  Саопштења  |  УНС: Град Београд поново злоупотребио конкурс за пројектно суфинансирање медија
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Саопштења

20. 11. 2018.

УНС: Град Београд поново злоупотребио конкурс за пројектно суфинансирање медија

Удружење новинара Србије (УНС) најоштрије протестује што Град Београд трећу годину за редом у комисију за избор медијских пројеката није именовао представнике репрезентативних новинарских и медијских удружења, нити јавности познате медијске стручњаке.

УНС тражи од Града Београда да објави биографије предложених и изабраних чланова комисија, као и њихове предлагаче, како би јавност имала увид у то ко је предложен, а ко изабран да одлучује о трошењу новца грађана за медијске садржаје који би требало да буду у њиховом интересу.

Комисију за оцену пројеката из области јавног информисања ове године су чинили Катарина Филиповић (на предлог удружења радио станица „РАБ Србија“), Петар Кочић (на предлог Друштва новинара Војводине), Миодраг Миљковић (независни стручњак за медије), Марко Иванић (на предлог удружења електронских медија „ComNet“) и Александар Симић (на предлог Удружења спортских новинара Београда).

УНС истиче и да је Александар Симић био у очигледном сукобу интереса јер је, иако запослен у Студију Б, оцењивао пројекте и више од трећине укупно расподељеног новца, са осталим члановима комисије, определио медију у ком ради и повезаним фирмама.

Наиме, од укупно 89.800.000 динара, Студио Б је за три пројекта добио 16,1 милион динара, док су фирме повезане са овим медијем добиле око 20 милиона динара.

УНС истиче и да су значајна средства на конкурсу добили медији попут Ало-а, Информера, Српског телеграфа, који вишеструко крше Кодекс новинара Србије.

УНС позива Министарство културе и информисања да реагује на ову и друге злоупотребе у спровођењу Закона о јавном информисању и медијима у процесу пројектног суфинансирања медијских садржаја од јавног значаја, а градоначелника Београда Зорана Радојичића да убудуће чланове комисије бира уважавајући стручност кандидата, као и кредибилност и репрезентативност организација које представљају.

Коментари (1)

Остави коментар
уто

20.11.

2018.

lokalni novinarčić [нерегистровани] у 22:24

Srbistan

Osuđujem ovu partijsku podelu "plena". Međutim, podsećam i na činjenicu da se sa privatizacijom lokalnih medija krenulo u vreme vlasti onih koji sad kritikuju. Ljudi su ostali bez posla, većina glasila se ugasila, a ono malo ostalo je da radi pod direktnim uticajem ovih...sadašnjih. Da rezimiram. Svi su (ste) isti. Toliko.

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси