Насловна  |  Саопштења  |  УНС са ДНКиМ: Косовска полиција да престане с малтретирањем новинара
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Саопштења

16. 01. 2011.

УНС са ДНКиМ: Косовска полиција да престане с малтретирањем новинара


Удружење новинара Србије са својим огранком Друштвом новинара Косова и Метохије најоштрије осуђује поступак Косовске полиције која је јуче код Кончуља, на административној линији близу Бујановца, малтретирала колегу Живојина Ракочевића и његову породицу.

Иако је Ракочевић упозорио полицајца са презименом Хоти да нема право да му одузме регистарске таблице са ознакама Врања, он се на то оглушио и наставио да малтретира колегу и његову породицу.

„Полицајац је изашао из кућице и без упозорења одмах почео да скида таблице. Бацио их је у просторију из које је изашао и кратко ми рекао да се такве таблице не могу возити. Било је јасно да њега те таблице иритирају и полицајац који се презива Хоти десет пута ми је у разговору рекао „да у држави Косово такве таблице неће моћи да се возе“ и да са овим таблицама возим у „својој држави““, рекао је КИМ радију Ракочевић, који је иначе потпредседник УНС-а и члан РРА са Косова и Метохије.

Тек после пола сата Хоти је вратио регистарске таблице и омогућио Ракочевићу да са породицом настави пут.

УНС са ДНКиМ истиче да је ово још један пример кршења и ограничења права на слободу кретања заснованог на етничкој основи.

УНС са ДНКиМ од ЕУЛЕКС и УНМИК администрације тражи да осигурају слободу кретања новинарима и да коначно казне полицајце који прекорачују овлашћења и дискриминишу новинаре на етничкој основи.

УНС са ДНКиМ подсећа јавност, али и УНМИК и ЕУЛЕКС да до сада ниједан припадник КПС-а који је на овај начин прекорачио своја овлашћења, чак и када се радило о физичком нападу на сниматеље и новинаре, није кажњен.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси