Насловна  |  Саопштења  |  УНС забринут због кршења права новинара у Блицу и Пинку

31. 01. 2011.

УНС забринут због кршења права новинара у Блицу и Пинку

Удружење новинара Србије (УНС) указује на озбиљна кршења радних и професионалних новинарских права у издањима компаније Ringier Axel Springer у Србији, часопису НИН и дневном листу Блиц.

Према изјавама запослених, који у страху од последица желе да остану анонимни, новинарима ових издања који нису по вољи послодавцима нуди се уговарање понижавајуће ниских зарада под претњом отказа. УНС овакве понуде новинарима НИН-а и Блица сматра незаконитим омаловажавањем и застрашивањем.

По Закону о раду који је на снази у Србији, послодавац је дужан да за исту стручну спрему и за исти рад даје и једнаку зараду, а дискриминација запослених је незаконита.

УНС посебно забрињава чињеница да наведено понижавање и потчињавање новинара, лицемерно понуђено у правно уређеној форми, представља драстично одступање од правила и стандарда које би власници НИН-а и Блица, компаније Ringier и Axel Springer, морали да поштују у европским земљама у којим су им седишта.

Удружење новинара Србије зато ће алармирати Међународну федерацију новинара, као и новинарска удружења у Немачкој и Швајцарској.

Уружење новинара Србије такође је веома забринуто због најава отказа медијским радницима на Пинку на основу података прибављених прислушкивањем запослених или другим видом незаконитог надзора над радницима. УНС осуђује неовлашћено прислушкивање запослених као ограничавање њихових личних и професионалних слобода и кршење њихових људских права.