Насловна  |  Саопштења  |  Коалиција: Ваљево да обустави јавну набавку за производњу медијских садржаја

08. 03. 2019.

Коалиција: Ваљево да обустави јавну набавку за производњу медијских садржаја

Коалиција новинарских и медијских удружења (УНС, НУНС, НДНВ, АНЕМ, Локал Прес) због расписивања јавне набавке за медијски садржај упозорава Град Ваљево да финансирање услуге информисања није у складу са Законом о јавном информисању и медијима и тражи од градоначелника Ваљева Слободана Гвозденовића да обустави ову јавну набавку.

Коалиција указује да се у складу са Законом о јавном информисању и медијима производња медијских садржаја суфинансира искључиво путем јавних конкурса, а не путем јавне набавке.

Град Ваљево 6. марта расписао је јавну набавку „за услуге информисања јавности“ у вредности од 4,15 милиона динара којом се тражи „праћење и извештавање о раду органа Града Ваљева, јавних предузећа и установа“, као и да се ове информације „могу објављивати и више пута дневно, а на захтев наручиоца“.

Осим извештавања о раду органа Града Ваљева, стоји и да је „пружилац услуга дужан да промовише и Дивчибаре као туристички центар“.

У конкурсној документацији наводи се и да понуђач услуге треба да „има закључен уговор са пружаоцем медијске услуге телевизије са зоном покривања региона Града Београда…“.

Тражи се и да понуђач има закључене уговоре са најмање шест пружилаца медијске услуге радија од којих минимум три морају бити из Колубарског округа (од чега два из Ваљева) и по минимум један из Београда, Новог Сада и Ниша“, као и са “најмање једним издавачем високотиражног дневног листа“ и „да понуђач обезбеди да се информације објављују најмање на пет портала“.

Коалиција подсећа Град Ваљево и остале локалне самоуправе да су одговорни за квалитет информисања својих грађана и да коришћењем Закона о јавним набавкама за производњу медијског садржаја угрожавају јавни интерес грађана који је заштићен Законом о јавном информисању и медијима.

Коалиција новинарских и медијских удружења:

Удружење новинара Србије (УНС)
Независно удружење новинара Србије (НУНС)
Независно друштво новинара Војводине (НДНВ)
Пословно удружење Асоцијације локалних и независних медија "Локал прес"
Асоцијација независних електронских медија (АНЕМ)